1.8 C
Brussel

Historische score voor Portugese nationalistische partij Chega

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Portugese nationalistische partij Chega haalt 17,9% een nieuwe peiling van Aximage poll. De partij van André Ventura haalt zijn hoogste score ooit. “Ook in Portugal zitten onze vrienden in de lift. De vernieuwing komt van rechts”, reageert senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang) op X.

Chega stijgt hiermee 4 procentpunten ten opzichte van de vorige peiling. Zij behaalden 7,2% van de stemmen in 2022 voor de parlementsverkiezingen. Een fantastische vooruitgang voor de partij van Ventura. Zo plaatst de partij zich als derde grootste in de peiling. Ventura reageerde vandaag zeer hoopvol voor de toekomst en beloofde dat er in Portugal iets zal veranderen. “Ik geloof erin dat we nog kunnen groeien en dat we Portugal kunnen veranderen”, reageerde Ventura op X.

De socialisten die bij de vorige verkiezingen de grootste waren verliezen nu 15,1 procentpunten ten opzichte van de verkiezingen in 2022.

Rechtse golf in Europa

Chega is lid van de Europese fractie Identiteit en Democratie, waarvan het Vlaams Belang ook lid is. Zo goed als elke partij van de ID-groep stijgt in de peilingen. Vlaams Belang staat eerste in Vlaanderen, Alternative für Deutschland staat tweede in een recente peiling, le Rassemblement National van Marine Le Pen en Jordan Bardella staan op kop voor de Europese verkiezingen en nu komt Chega in de top drie terecht. Overal in Europa kiest de bevolking voor rechtse, nationalistische partijen.

Aurélien Makowicki
Aurélien Makowicki
Aurélien Makowicki (Ronse, 2004) studeert politieke wetenschappen aan de UGent en volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen