18 C
Brussel

Historisch verkiezingsresultaat voor Rassemblement National

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Franse kiesbureaus zijn gesloten en het rechts-nationalistische Rassemblement National staat op winst met 143 zetels in de Assemblée nationale. Dat meldt VRT NWS. De partij van Marine Le Pen en Jordan Bardella kreeg 37 procent van de stemmen – het meeste van alle partijen – maar eindigde derde in zetelaantal.

De officiële resultaten van de Franse verkiezingen zijn bekendgemaakt. Het blok Nouveau Front populaire – een alliantie van linkse en extreemlinkse partijen – krijgt 182 zetels. Ensemble van president Emmanuel Macron wist 168 zetels te verzekeren. Rassemblement National (RN) wint dan weer 143 zetels. Het centrumrechtse Les Républicains haalde er 45.

“We verdubbelen ons aantal parlementsleden”, klonk het bij RN-kopvrouw Marine Le Pen op de verkiezingsavond. Haar partij wist het meeste stemmen binnen te halen met 37 procent, maar door het Franse kiessysteem werd RN pas derde in zetelaantal, als men coalities samentelt. “Het tij blijft stijgen en onze overwinning wordt nu alleen maar uitgesteld.”

Rassemblement National scoort hoog

De Franse verkiezingen verlopen in twee rondes. Bij de tweede ronde trokken kandidaten in meer dan 210 kieskringen – vaak van linkse of liberale signatuur – zich terug. Ze droegen hun kiezers daarna op om voor hun niet-rechtse tegenstander te stemmen, zodat de kandidaat van Rassemblement National niet zou winnen.

De electorale samenspanning tegen zijn partij is een “alliantie van de schande”, volgens RN-partijleider Jordan Bardella. “Meer dan ooit belichaamt het Rassemblement National het enige alternatief. Vanavond begint alles, een oude wereld is gevallen en niets kan een volk – dat weer is gaan hopen – tegenhouden.”

BRON:VRT NWS
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen