14.3 C
Brussel

Historisch: AfD wint districtverkiezingen en levert bestuurslid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Duitse AfD heeft gezegevierd in de tweede ronde van de districtverkiezingen in het Thüringse Sonneberg. De AfD-kandidaat Robert Sesselmann is als winnaar uit de bus gekomen. Dit is de eerste keer dat de partij een districtsbestuurder heeft geleverd. 

Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, feliciteerde de Europese fractiegenoot op Twitter: “De tactiek van allen tegen één werkt niet meer. Duitsers kiezen voor echte verandering! Duitsers kiezen voor AfD!”

AfD: het blauwe wonder van Sonneberg

De 50-jarige Sessemann kreeg 52,8 procent van de stemmen in de tweede stemronde en behaalde daarmee de vereiste absolute meerderheid, aldus de verkiezingsadministratie. De CDU-kandidaat Jürgen Köpper, die ook werd gesteund door links, de SPD, de Groenen en de FDP, verloor met 47,2 procent. Zelfs de steun van alle establishmentpartijen bleek onvoldoende om rechts tegen te houden.

In de eerste verkiezingsronde had Sesselmann al bijna 47 procent van de stemmen behaald. Als toekomstig districtsbestuurder zal hij voor de AfD een podium hebben, bijvoorbeeld ook voor protesten tegen de opvang van vluchtelingen. Ook het Twitter-account van AfD feliciteerde hem met de overwinning: “Sonnenberg heeft zijn blauw wonder meegemaakt: Robert Sesselmann is de eerste AfD-landraat van Duitsland.”

Rechtse vloedgolf in Europa

Niet enkel in Duitsland staan nationalistische en conservatieve partijen in de stijgers. Gisteren behaalde in Griekenland bijvoorbeeld Kyriakos Mitsotakis van de conservatieve partij Nea Dimokratia de absolute meerderheid. Ook in Finland hetzelfde verhaal: Een rechtse regering werd gevormd met de Finnenpartij. Tot slot blijft ook in Vlaanderen het Vlaams Belang de grootste partij in de peilingen.

Meer en meer mensen in Europa stemmen rechts en krijgen daarbij ook de regering die ze verkiezen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen