6.6 C
Brussel

Hevige gevechten met burgerdoden in Soedan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de hoofdstad van Soedan, Khartoem, zijn de hevige gevechten hervat na een urenlange pauze om tegemoet te komen aan humanitaire behoeften op de tweede dag van dodelijke gevechten tussen rivaliserende militaire facties die strijden om de controle over het Afrikaanse land.

De gevechten tussen het Soedanese leger en de paramilitaire ‘Snelle Strijdkrachten’ (RSF) hebben volgens een artsengroep aan het eind van zondag aan ten minste 97 burgers het leven gekost, wat heeft geleid tot internationale verontwaardiging en regionale bezorgdheid, waaronder grenssluitingen door de buurlanden Egypte en Tsjaad.

De regionale Intergovernmental Authority on Development (IGAD) hield een spoedvergadering over de situatie in Soedan en zei van plan te zijn de presidenten van Kenia, Zuid-Soedan en Djibouti zo snel mogelijk naar Khartoem te sturen om de strijdende groepen met elkaar te verzoenen.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde dat “verschillende van de negen ziekenhuizen in Khartoem waar gewonde burgers worden opgevangen, zonder bloed, transfusieapparatuur, intraveneuze vloeistoffen en andere vitale voorraden zitten”.

Wat voorafging in Soedan

Het geweld, dat zaterdag begon, was de eerste uitbarsting sinds de rivaliserende facties zich in 2019 verenigden om de Soedanese president Omar al-Bashir af te zetten en werd uitgelokt door een meningsverschil over de integratie van de RSF in het leger als onderdeel van een overgang naar een burgerregering.

Het geweld brak uit na een wekenlange machtsstrijd tussen legerleider Abdel Fattah al-Burhan en zijn plaatsvervanger Mohamed Hamdan Dagalo, die aan het hoofd staat van de zwaarbewapende RSF. Elk beschuldigde de ander ervan het gevecht te zijn begonnen.

Humanitaire pauze

Zondagmiddag laat zei het leger dat het “had ingestemd met een voorstel van de Verenigde Naties om gedurende drie uur een veilige doorgang te verlenen voor humanitaire zaken”, met inbegrip van de evacuatie van gewonden.

De RSF bevestigde de maatregel en beide partijen handhaafden hun recht om “te reageren in geval van overtredingen” van de andere kant. Ondanks de pauze waren in het centrum van Khartoem nabij de luchthaven nog steeds zware schoten te horen en kwam er dichte zwarte rook uit de omgeving.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen