13.4 C
Brussel

Het Vlaams Belang vindt dat cash betalen overal mogelijk moet zijn

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Cash moet steeds een wettig betaalmiddel blijven, vindt het Vlaams Belang. “De afgelopen jaren heeft de federale overheid, in de strijd tegen witwassen en fraude, een ware strijd gevoerd tegen contant geld”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel in een mededeling van het Vlaams Belang. Hij vindt dat de vrijheid om te betalen met een wettig betaalmiddel steeds moet gegarandeerd blijven.

Van Lommel vindt het maar logisch dat cash een wettig betaalmiddel blijft naast het elektronisch betalen. Sinds 1 juli 2022 moeten handelaars te allen tijde elektronisch betalen kunnen aanbieden aan hun klanten. Dat betekent niet dat cash zomaar geweigerd kan worden. “Contant geld is voor heel veel mensen nog steeds het voornaamste betaalmiddel. Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen”, stelt het Kamerlid.

In beperkte gevallen kan cash geweigerd worden

In sommige handelszaken is het niet altijd mogelijk om met cash te betalen. Dit komt doordat er bijvoorbeeld zelfscankassa’s aanwezig zijn. Van Lommel stelt dat er maar in zeer beperkte gevallen cash mag geweigerd worden. “Een handelaar hoeft bijvoorbeeld contant geld niet te aanvaarden wanneer er een onevenredig aantal muntjes wordt aangeboden voor het te betalen bedrag, of wanneer het aangeboden bankbiljet niet in verhouding staat met de kostprijs van het aangekochte object.”

Toch vindt de Vlaams-nationalistische partij dat de mogelijkheid er steeds moet zijn voor klanten om met contant geld te betalen. “De vrijheid om te betalen met het wettig middel dat je zelf verkiest, moet absoluut gegarandeerd blijven”, besluit Van Lommel.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen