Giorgia Meloni lijkt Emmanuel Macron een nieuwe reden tot zorg te geven, zo schrijft Politico. De legitimiteit en het succes van de rechtse Italiaanse eerste minister vormen een bedreiging voor de partij van de Franse president bij de komende Europese parlementsverkiezingen van 2024.
Sinds Meloni vorig jaar aan de macht kwam, zijn er herhaaldelijk spanningen tussen de twee opgedoken, met migratie als brandpunt. Maar afgezien van de immigratiegeschillen is de opkomst van Meloni op het Europese toneel een bron van zorg voor Parijs. Het vooruitzicht dat de rechtse Italiaanse premier het respectabele gezicht van rechts in Europa wordt, vormt een serieus probleem voor Macrons partij in de aanloop naar de Europese verkiezingen in 2024.
De angst voor Meloni
Terwijl die campagne nadert, hebben de ministers van Macron de regering van Meloni aangevallen in een poging om hun tegenstanders in eigen land – het Rassemblement National van Marine Le Pen – te kleineren. Het doel is ook om te voorkomen dat de Italiaanse premier wordt genormaliseerd als een respectabele EU-leider, stellen Italiaanse analisten. Meloni’s legitimiteit zou wel eens kunnen overslaan op Le Pen, zo wordt gedacht.
Macron en zijn bondgenoten “vrezen dat het succes van Giorgia Meloni besmettelijk kan zijn en de Franse regering verder kan verzwakken,” zegt Nicola Procaccini, een Europarlementariër van Meloni’s partij Fratelli d’Italia. De Franse regering “is doodsbang voor het idee dat rechts in Frankrijk zich zou kunnen verenigen en in Frankrijk zou kunnen realiseren wat er in Italië is gebeurd,” zei hij. Aan het einde van vorige maand vonden nog lokale verkiezingen plaats in Italië, waarbij de rechtse coalitiepartijen zeer goed scoorden.
Verzuurde relaties
Het begon niet zo slecht. Macron was de eerste leider die Meloni ontmoette na haar benoeming als premier in oktober. Maar de betrekkingen verslechterden toen de Italianen een boot met migranten naar Frankrijk stuurden. Sindsdien hebben leden van de Franse regering en de partij van Macron herhaaldelijk sneren naar de Italianen uitgedeeld. Op haar beurt beschuldigde Meloni Frankrijk ervan Italië buiten te sluiten nadat ze niet was uitgenodigd voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
Hoewel Macron zich zelf niet heeft uitgesproken tegen de Italiaanse regering, suggereert de frequentie van de uitbarstingen van zijn partijleden en ministers dat het publieke commentaar op zijn minst goedgekeurd wordt. De spanningen zullen wellicht enkel maar oplopen naarmate de Europese parlementsverkiezingen van 2024 naderen.