13.6 C
Brussel

Het socialistisch mes in de rug dat ook de N-VA te wachten staat

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Verraad” en “een mes in de rug” binnen de Franse gemeenschapsregering. De PS, gesteund door Ecolo en de communisten van PTB, laat coalitiepartner MR vallen op 54 dagen voor de verkiezingen. Dat progressief-socialistisch bedrog staat ook hun Vlaamse partners als de N-VA te wachten bij de federale regeringsvorming.

“Het is verraad en deloyaal, met steun van extreemlinks”, klinkt het bij minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) in HLN. Op nog geen twee maanden van de verkiezingen laat de PS de Franse gemeenschapsregering vallen, gesteund door coalitiepartner Ecolo en oppositiepartij PTB.

De finale doodsteek kwam door het ‘décret paysage’ dat het hoger onderwijs moest hervormen. Die hervorming zou de regels gelijktrekken met Vlaanderen: studenten krijgen maximaal vijf jaar om een driejarige bachelor af te werken. Ook zouden ze pas aan hun derde jaar mogen beginnen als ze voor al hun vakken uit het eerste jaar geslaagd zijn.

De voltallige regering keurde dat drie jaar geleden al goed, maar op de valreep kwamen de PS en Ecolo op die belofte terug. MR mag de hervorming – een broodnodige besparing voor de Franse gemeenschap van 35 miljoen euro per jaar – op zijn buik schrijven.

“Een mes in de rug”

Daarmee bedankt de PS hun coalitiepartner MR voor het uitvoeren van hun links-progressief beleid de aflopende legislatuur. De socialisten reageren kil: “Na de plenaire vergadering van volgende week zou de regering toch sowieso in lopende zaken gaan. Bovendien zijn al onze belangrijke dossiers al afgehandeld.”

Op die opportunistische, deloyale houding mogen ook de Vlaamse partijen zich voorbereiden bij de komende federale regeringsvorming. De N-VA – die de PS als gedoodverfd coalitiepartner voor een confederale staatshervorming ziet – zou het socialistisch mes in de rug al moeten voelen. “Een coalitie met N-VA moeten we absoluut vermijden”, klonk het begin dit jaar nog bij PS-kopman Paul Magnette.

Naar de communisten van PVDA/PTB reikt de PS dan wel weer de hand. “Laten we samenwerken in een regering”, zei staatssecretaris Thomas Dermine (PS) verbatim op een debat. Ook bij de val van de Franse gemeenschapsregering vonden ze elkaar. Met Ecolo blijft de samenwerking voortduren. Een extreemlinks Waals front tekent zich duidelijk af.

N-VA zakt weg

De communautaire strategie van N-VA-voorzitter Bart De Wever botst al langer op Franstalige blokkades. Blokkades waar hij zichzelf inrijdt, door zich vast te klampen aan de socialisten. Dat deed hij ook al met Vooruit en Conner Rousseau. Er was naar verluidt zelfs al een voorakkoord met de racistische, seksistische Vlaamse tegenganger van Magnette.

“Een staatshervorming? Onmogelijk”, aldus Magnette recent in HLN. “Harde besparingen? Niet met de socialisten!” Daar gaan de confederale en economische plannen van De Wever. Opnieuw. Ondertussen staan de Vlaamse Vivaldi-partijen – inclusief de coalitiepartners van N-VA in de Vlaamse Regering – al te drummen om Vivaldi 2 op poten te zetten.

Waar blijft het verenigd Vlaams front? Voor het links-progressief wanbeleid bestaat duidelijk maar een alternatief: een V-coalitie op Vlaams niveau. Op 9 juni heeft de kiezer de keuze: Vlaams-nationalistische verandering met het Vlaams Belang, of een socialistisch mes in de rug met alle andere partijen.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen