13.6 C
Brussel

Monsterbudget van Europese Unie zwelt aan tot 142 miljard euro

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Is de Europese Unie (EU) “een verslindende geldmachine”? Het supranationale orgaan heeft een budget van zo’n 142 miljard euro. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ons land is nettobetaler aan die monstersom. Tom Van Grieken en zijn Vlaams Belang willen de “wildgroei aan dure EU-structuren” een halt toeroepen.

Met een budget van om en bij de 142 miljard euro, financiert de EU een waaier aan projecten. Maar vooral de riante lonen van Eurocraten roepen bij vele mensen vragen op. “Het beeld van Europa als geldslurpende machine komt vooral omdat de Europese administratie zo goed betaald wordt”, erkent Hendrik Vos (UGent) in Het Nieuwsblad.

Bovenop die 142 miljard, zette de EU nog eens het ‘Europees Herstelfonds’ op poten. Die geldpot is goed voor 750 miljard euro. Om dat enorme bedrag los te wrikken, ging de Unie voor het eerst schulden aan. Of, beter gezegd, alle burgers van de EU-lidstaten gingen die schulden aan.

De EU haalt haar geld vooral bij de burgers. De lidstaten – en dus hun bevolking – betalen het orgaan jaarlijks zo’n 136 miljard euro, rechtstreeks. Daarnaast haalt het supranationale orgaan ook geld op met een invoertaks op producten die de Unie binnenkomen. Ondanks het hoge budget, zegt de Europese Commissie vaak geld te kort te komen.

“Wildgroei” Europese Unie

“6,2 miljard of 532 euro per inwoner. Dat recordbedrag betalen we dit jaar in dit land aan de EU met zijn 60.000 bureaucraten in 64 instellingen en agentschappen”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op sociale media. “Wij willen een korting op die bijdrage, net zoals Nederland, en snoeien in de wildgroei aan dure EU-structuren!”

Maar de Europese Commissie ziet dat anders. De Eurofielen pleiten ondertussen voor eigen EU-belastingen. Ze willen meer EU-schulden opbouwen. Beide maatregelen vormen in wezen een extra bijdrage door de burgers van lidstaten als ons land. Die schulden en belastingen betalen zichzelf uiteraard niet.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen