16.9 C
Brussel

Het brokkenparcours van Sarah Schlitz (Ecolo)

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze week stond grotendeels in teken van het ontslag van Sarah Schlitz (Ecolo). De ex-staatssecretaris kwam afgelopen twee weken sterk onder druk te staan na een leugen in het parlement. Daar werd ze beschuldigd van haar persoonlijk logo te gebruiken op overheidsgesponsorde websites en projecten. Dat is bij wet verboden en wordt gezien als persoonlijke reclame. Maar in plaats van verantwoordelijkheid te nemen en toe te geven dat ze bewust een fout heeft gemaakt, besloot Schlitz te liegen. Met alle gevolgen van dien. Toch was dat niet haar enige fout die ze beging, haar termijn was meer dan hobbelig. Ook De Standaard besloot haar fouten op te sommen.

Schlitz verkreeg al bekendheid door de portefeuille van Gelijke Kansen te verkrijgen. Het is de eerste keer in de federale geschiedenis dat Gelijke Kansen niet werd gedelegeerd aan een minister met een andere bevoegdheid. In het verleden verkregen een aantal ministers de verantwoordelijkheid, grotendeels omdat de portefeuille weinig inhield. Alexander De Croo (Open Vld) en Ecolo vonden het in 2020 evenwel noodzakelijk om een staatssecretaris te creëren die de ‘loodzware’ portefeuille op zich nam. De uitgesproken radicaal-linkse Sarah Schlitz kreeg daarvoor de eer.

De start van haar brokkenparcours

Bij de start van haar mandaat stelde ze haar beleidsnota enkel in het Frans voor aan het parlement. Om zo inclusief mogelijk te zijn pakte ze zelfs uit met een doventolk, maar de meerderheid van dit land vergat ze. Geen woord Nederlands werd er tijdens haar uiteenzetting gesproken.

Een half jaar later moest haar regeringscommissaris Ihsane Haouach al ontslag nemen. Zij werd aangesteld als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. MR was daarmee niet opgezet omdat Haouach een hoofddoek droeg. Voor de partij was dat in strijd met de neutraliteit van de overheid. Haouach gooide vervolgens olie op het vuur door te stellen dat de neutraliteit geherdefinieerd moest worden naargelang de samenstelling van de bevolking. Als toppunt bleek ze daarbovenop gelinkt te worden aan het Moslimbroederschap. Exit Haouach.

In september was er een wandeling van de Franstalige en woke denkgroep ‘Etopia’. Bij de wandeling mochten echter alleen maar vrouwen en ‘genderminderheden’ aanwezig zijn. Mannen mochten expliciet niet meewandelen. Wie daar toevallig ook was en haar steun uitriep was Schlitz. Voor het Vlaams Belang was het een stap te ver, haar ontslag moest er komen. De partij zou nog twee jaar moeten wachten.

April 2023, de slotperiode als de druppel

Midden deze maand werd er dus opnieuw een fout ontdekt. Schlitz zou haar persoonlijk logo gebruiken op gesponsorde websites. Dat werd gezien als een persoonlijke campagne en dus tegen het reglement. Schlitz sprak over een onhandigheid om haarzelf te verdedigen. “Het is niet dat ik iets specifieks gevraagd heb. Maar ik had hier aandachtiger voor moeten zijn”, klonk het toen.

Nieuwe documenten toonden niet veel later aan dat haar kabinet wel degelijk bewust de opdracht heeft gegeven. Zo wordt het duidelijk dat Schlitz gelogen heeft in het parlement. Nadien volgde nog een misstap waarbij één van haar medewerkers de N-VA vergeleek met het naziregime. Door sterke oppositie van de V-partijen, kreeg het Vlaams Belang waar het al vanaf 2021 achter vroeg: het ontslag van Schlitz.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen