16.9 C
Brussel

Brussel “vuiler dan ooit” ondanks hervormingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Brussel worstelt met een afvalprobleem. Er is momenteel een hervorming van het afvalinzamelingssysteem aan de gang, maar dat leidt meer tot ontevredenheid onder de inwoners dan resultaten. De hervorming omvat onder andere verplichte afvalscheiding en specifieke tijdvensters voor het aanbieden van afvalzakken. Sommige bewoners zijn gefrustreerd door de beperkte uitzettijd, maar de stad is niettemin vuiler dan ooit, aldus POLITICO.

De hervorming van het afvalinzamelingssysteem in Brussel heeft verdeelde reacties opgeleverd. “Vanaf 15 mei moet je student, werkloos of gepensioneerd zijn om je zakken buiten te zetten”, tweette de liberale Brusselse politicus Alexandre Somma (MR).

De nieuwe regels vereisen aparte zakken voor organisch afval en specifieke tijdvensters voor het aanbieden van afval. Ook blijkt het extreem multicultureel karakter van de stad een probleem en zijn er ‘taalbarrières’. In andere multiculturele steden zoals Gent heeft dit ook al gezorgd voor chronische afvalproblematiek en bijhorende sluikstort.

Lekkende afvalzakken in ruil voor een hoger recyclagepercentage

Terwijl sommige steden kiezen voor een gecentraliseerd containersysteem zoals Antwerpen, kampt Brussel nog steeds met problemen van lekkende afvalzakken op straat. De Brusselse autoriteiten geloven dat huis-aan-huis ophalen effectiever is om te recycleren dan containers, maar volgens Politico is de stad niettemin “vuiler dan ooit”.

Brussels minister van Milieu, Alain Maron (Ecolo), benadrukt evenwel dat de falende hervorming zich richt op het recyclagepercentage. Momenteel ligt dit echter maar op 53 procent.

Het is afwachten of loutere hervormingen van het afvalbeleid de vele culturele en taalkundige uitdagingen in Brussel kunnen oplossen die mee aan de oorzaak liggen van de vuilheid van de stad.

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen