De nieuwe regels om de binnenlucht in ons land gezonder te maken zorgen voor een terugkeer van de CO2-meter en een verplicht luchtkwaliteitslabel. Dat schrijft De Tijd. De Vlaamse Sportfederatie en Horeca Vlaanderen hebben vragen bij de nieuwe verplichtingen.
Eind vorig jaar keurde het parlement een wet goed die de binnenluchtkwaliteit moet verbeteren. Die wet wordt nu uitgewerkt in concrete regels. Voortaan zal elke zaak die groter is dan vijftien vierkante meter en waar mensen langer dan een kwartier aanwezig zijn opnieuw een CO2-meter nodig hebben. Als de zaak een ventilatie of luchtzuiveringssysteem heeft, dan moet die weergeven hoeveel verse lucht de installatie oplevert, evenals het maximumaantal toegestane personen. De regels gaan als eerste van kracht in de horeca en de sport- en cultuursector.
Ook zullen zaken een risicoanalyse en een actieplan moeten opstellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voorlopig is dat nog vrijwillig, maar vanaf 1 januari 2025 zullen uitbaters een luchtkwaliteitslabel moeten uithangen of publiceren. Ziekenhuizen, federale gebouwen, scholen en woonzorgcentra zijn voorlopig nog niet gebonden aan dat plan.
Betrokken sectoren zitten met vragen
Hoewel minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lovend is over het initiatief, reageren de betrokken sectoren voorzichtig. De Vlaamse Sportfederatie stelt zich bijvoorbeeld vragen bij de timing, de tijdsbesteding voor deze maatregelen en de mogelijke kosten die erbij komen kijken. Horeca Vlaanderen vraagt dan weer een “gelijk speelveld voor bedrijven in nu al moeilijke economische omstandigheden.”