14.7 C
Brussel

5 Diyanet-moskeeën erkend door Bourgeois (N-VA)

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Vlaanderen zijn er momenteel 12 erkende en dus betoelaagde Diyanet-moskeeën. Zuhal Demir (N-VA), minister voor Leefomgeving, viel deze ochtend het Turks-islamitische netwerk aan. Ze noemde de Turkse moskeeën “propagandamachines van het [Erdogan-]regime”. Ze kreeg echter direct ook de wind van voren op Twitter van de rechtse oppositie. “Het was wel uw N-VA-partijgenoot Geert Bourgeois die als minister van Binnenlands Bestuur de #Diyanet- ‘propagandamachines van het Erdogan-regime’ erkende en liet financieren met ons belastinggeld.”

“‘De moskeeën zijn onze kazernes, de koepels zijn onze helmen, de minaretten onze bajonetten en de gelovigen onze soldaten'”, dat tweette Demir deze ochtend in navolging van de hetze rond de omstreden Diyanet-moskeeën. “Deze woorden komen van Erdogan zelf, voor wie twijfelt aan zijn intenties. Het zijn en blijven propagandamachines van het regime.”

Lees verder onder de tweet.

“Correct, Zuhal Demir, maar…”

De tweet kon op snelle bijval rekenen vanuit het Vlaams Belang, maar kwam gepaard met een belangrijke ‘maar’. “Correct, Zuhal Demir”, tweette zo Vlaams fractiesecretaris Wim Van Osselaer (Vlaams Belang). “Maar het was wel uw N-VA-partijgenoot Geert Bourgeois die als minister van Binnenlands Bestuur de Diyanet-‘propagandamachines van het Erdogan-regime’ erkende en liet financieren met ons belastinggeld. Met alle nefaste gevolgen van dien.” De tweet werd al snel geretweet door voorzitter Tom Van Grieken en Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang).

De tweets van Van Grieken en co zijn ook niet zonder grond. Afgelopen jaren zijn 13 Diyanet-moskeeën erkend, waarvan intussen één erkenning is stopgezet. 8 werden onder oud-minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) erkend en 5 onder oud-minister Geert Bourgeois, thans Europarlementslid voor N-VA. Janssens was er later op de middag al snel met een Twitter-‘draadje’ die exact dit meegaf.

Lees verder onder de tweet.

Wat is Diyanet?

Woensdag en dinsdag riep de partij van Van Grieken en Janssens voor de camera van V-NIEUWS nog op tot de volledige drooglegging van alle Diyanet-structuren. Dit nadat minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) eerder deze week overging tot de tijdelijke schorsing van 3 Diyanet-moskeeën.

Diyanet is de benaming van het Turkse Ministerie voor Religieuze Zaken. Vanuit Ankara wordt dit globaal netwerk van moskeeën en imams aangestuurd. Volgens onze inlichtingendiensten wordt de organisatie ook ingezet wordt voor spionage- en infiltratiedoeleinden.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen