10.4 C
Brussel

Grootschalige politieactie tegen illegale migratie op Mayotte

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op Mayotte, een Frans overzees departement dicht bij Madagaskar, is een grootschalige politieoperatie tegen illegale immigratie aan de gang, zo meldt Courrier International. De actie, die de naam ‘Wuambushu’ kreeg, werd al in 2019 aangekondigd, en krijgt nu eindelijk uitvoering.

Tijdens een groot debat met vertegenwoordigers van de Franse overzeese gebieden in het Élysée-paleis in februari 2019 kondigde president Emmanuel Macron de uitvoering aan van een ‘Harpij’-operatie, vergelijkbaar met die in Frans Guyana, waarbij gendarmes en militairen worden ingezet in de strijd tegen illegale immigratie.

Operatie ‘Wuambushu’

Voor deze operatie zullen meer dan 700 politiemensen als versterking naar Mayotte worden gestuurd. De operatie zal bestaan uit het slopen van meer dan duizend zogenaamde onbewoonbare woningen, waar vooral migranten zonder papieren uit de Comoren wonen. Voor minister Gérard Darmanin moet de Comorese immigratie, “verantwoordelijk voor alle kwalen van Mayotte”, koste wat het kost worden gestopt.

Veel van deze bewoners wonen er al meer dan twee of drie decennia. Duizenden mensen, waaronder kinderen, vrouwen en bejaarden, komen nu dus op straat te staan. Eerdere ontmantelingen op kleinere schaal hebben aangetoond dat de meeste uitgezette personen, zelfs degenen die er wettelijk recht op hebben, niet opnieuw worden gehuisvest.

Strijd tegen illegale immigratie naar Mayotte

Een derde van de bevolking van Mayotte zou betrokken zijn bij de illegale immigratie uit de Comoren. Deze immigratie wordt verklaard door een aanzienlijke economische en sociale kloof. De wetshandhavingsinstanties beschikken over onvoldoende middelen om de stroom van illegale immigratie te beheersen.

De voorbereidingen voor de operatie verlopen goed. Men wil koste wat kost een einde maken aan de immigratie vanuit de zustereilanden. Nog voor het einde van de Ramadan, de datum waarop de operatie “Wuambuschu” van start zou gaan, nemen de uitzettingen al toe. Elke dag worden in de haven van Mutsamudu op het eiland Anjouan enkele tientallen ‘clandestiene’ personen uitgeladen. De operatie zal twee maanden duren.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen