18.7 C
Brussel

Grootschalige inbeslagnames bij politieactie Hallepoort (Brussel)

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Sinds 1 april 2024 hebben de politiezones Brussel Hoofdstad Elsene en Brussel-Zuid een gezamenlijke veiligheidsoperatie uitgevoerd in de omgeving van de Hallepoort, nabij het station Brussel-Zuid. De actie, die drie maanden duurde, richtte zich op het bestrijden van misdaad en overlast die de buurt al jaren onveilig maken, zo meldt Het Nieuwsblad.

Voor de operatie werden 11 rechercheurs van PolBru en 4 inspecteurs van zone Zuid ingezet, ondersteund door interventiediensten, de spoorwegpolitie en, indien nodig, de Anti-Overvalbrigade van PolBru. De operatie werd gecoördineerd met het parket van Brussel en de betrokken gemeentes.

Enorme hoeveelheid verboden goederen in beslag genomen

De aanzienlijke hoeveelheden verboden goederen die in beslag genomen werden laten niets aan de verbeelding over. In totaal nam de politie 93.375 euro, 1,535 kg harddrugs, 1,200 kg softdrugs, zeven vuistvuurwapens en één oorlogswapen in beslag. Maar liefst 131 personen werden gedurende deze korte periode ter beschikking gesteld van het parket van Brussel.

Momenteel lopen er nog steeds 29 opsporingsonderzoeken en 17 gerechtelijke onderzoeken, waarbij 36 verdachten zijn aangehouden voor verschillende ernstige misdrijven. Het gaat onder meer om poging tot moord, diefstal met geweld en drugshandel.

Verder werden ook 14 minderjarigen gearresteerd, waarvan 5 zijn doorverwezen naar een jeugdrechter. Ook werden nog 22 personen gedagvaard en 16 veroordelingen uitgesproken door de correctionele rechtbank van Brussel.

Gewestelijk noodplan voor veiligheid

“Wij juichen elke politieactie in deze zin toe”, reageert Brussels Parlementslid Bob De Brabandere (Vlaams Belang) via V-NIEUWS. “We danken vooral de mensen in het veld die deze overwinning mogelijk gemaakt hebben.”

“Tegelijkertijd moet de omvang van de operatie die werd blootgelegd eindelijk de ogen openen: Brussel heeft een gigantisch drugs- en veiligheidprobleem”, nog aldus De Brabandere. “Het is fijn dat er in de Hallepoortwijk voortgang werd geboekt, maar de problemen strekken zich uit over het ganse gewest en over verschillende politiezones. Er moet dan ook een gewestelijk noodplan voor veiligheid komen. Een eerste stap in de goede richting zou onder meer een fusie van de politiezones zijn.”

Lees ook:

60 verdachten opgepakt tijdens actie bij Brusselse Hallepoort

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen