8.3 C
Brussel

Groen wil waanzinnige Europese natuurherstelwet doorzetten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout wil dat Vlaanderen tegen 2035 voor minstens 30 procent uit natuur bestaat. Hij baseert zich daarbij op de Europese natuurherstelwet. Dat heeft hij gezegd in De Zondag.Hoeveel procent Groen zou de Vlaming willen tegen 2024? Deleteknop”, reageert Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) op Twitter.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) liet eerder verstaan een pauzeknop te willen indrukken wat de klimaattransitie betreft, maar daar is Vaneeckhout het duidelijk niet mee eens. Wie dat zegt, maakt er een deleteknop van. Een versnelling, dát hebben we nodig”, klinkt het. De Groen-voorzitter wil dat Vlaanderen tegen 2035 uit minstens 30 procent uit natuur bestaat. 

Europese natuurherstelwet

“Elke Vlaming heeft recht op natuur. Maar dat recht is vandaag lang niet meer verzekerd”, gaat hij verder. “Door het afbraakbeleid van opeenvolgende Vlaamse regeringen zijn bepaalde gebieden, zoals West-Vlaanderen, intussen een ecologische woestijn. Daar willen we opnieuw verandering in brengen”. Volgens Vaneeckhout is het niet moeilijk om die extra gebieden te vinden. Zo kijkt hij onder meer naar de Vlaamse landbouw. “Wat wij aanklagen, is de intensieve landbouw die gericht is op export”, aldus Vaneeckhout. “De Boerenbond is daarvan wel de grote ambassadeur bij ons. Wij willen een ander model, en niet alleen voor het klimaat.” De EU-regelgeving die Vaneeckout in Vlaanderen te berde zou willen brengen, bedreigt opnieuw zo’n 172.000 hectare landbouwgrond.

Vlaamse ruraliteit

Het Vlaams Belang staat kritisch tegenover de plannen van Groen. De partij wil meer investeren in wat men de “Vlaamse ruraliteit” noemt. Er moet een gezond evenwicht zijn tussen natuur, wild en landbouw. Bovendien heeft de Oekraïnecrisis het belang van eigen energie- en voedselvoorziening nogmaals aangetoond. De voorstellen van Groen zijn dan ook allesbehalve realistisch. Dat merkt ook Europarlementslid Tom Vandendriessche op. Hoeveel procent Groen zou de Vlaming willen tegen 2024? Deleteknop”.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen