11.5 C
Brussel

Groen beschuldigt eigen coalitiepartners: “Trumpiaans”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tijdens een ontbijtgesprek op Radio 1 heeft Jeremie Vaneeckhout, covoorzitter van Groen, scherpe kritiek geuit op cd&v en Open Vld. Hij beschuldigt beide partijen van “Trumpiaans gedrag” met betrekking tot de Eu-natuurherstelwet, zo meldt VRT NWS. Hij doelt onder meer op de vermeende leugens die door bepaalde politici zouden worden verspreid, bijvoorbeeld over de inhoud van de Natuurherstelwet. Die leugens zouden volgens de Groen-voorzitter invloed hebben op de standpunten van cd&v en Open Vld. De EU-Natuurherstelwet zou 170.000 hectare aan landbouwgebied in Vlaanderen doen verdwijnen.

Groen wil naar eigen zeggen graag een consensus vinden met coalitiepartners cd&v en Open Vld, maar Vaneeckhout benadrukt dat “de natuurambitie niet mag worden verlaagd.” Hoewel Groen bereid is zich te onthouden van stemmen, is tegenstemmen voor Vaneeckhout onbespreekbaar. De partij blijft vastbesloten om binnen de regering te blijven om de fel bekritiseerde natuurherstelwet door te duwen.

“Op een paar maanden tijd is er een soort van Trumpiaanse interpretatie van natuurbeleid gekomen binnen de federale regering”, vindt Vaneeckhout. “Manfred Weber dreigt in het Europees Parlement mensen af, doet aan feitenvrije politiek en verkondigt leugens over wat al dan niet in de natuurherstelwet staat. Dat slaat over op de positionering van een aantal cd&v’ers en liberalen.”

Voer voor discussie

De discussie over de natuurherstelwet blijft een belangrijk onderwerp en zal naar verwachting in de komende weken nog veel debat oproepen. De uiteindelijke beslissing zal van invloed zijn op het natuurbeleid in België en de manier waarop de regering omgaat met de uitdagingen op het gebied van natuurbescherming en landbouw.

Het Vlaams Belang staat alleszins kritisch tegenover de wet. Die zou immers kunnen leiden tot een aanzienlijke kaalslag bij de landbouw. De partij wil meer investeren in wat men de “Vlaamse ruraliteit” noemt. Er moet een gezond evenwicht zijn tussen natuur, wild en landbouw. Tot slot heeft de Oekraïnecrisis het belang van eigen energie- en voedselvoorziening nogmaals aangetoond, vindt men.

Lees ook:

Uitkoopregeling varkenshouders is fiasco

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen