14.7 C
Brussel

Grijze Wolven intimideren oppositie bij Turkse verkiezingen in Brussel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Turkije vindt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De fans van zittend president Recep Erdogan zijn echter zelfzeker, want die staat op kop. Ook in ons land kunnen mensen met de dubbele nationaliteit gaan stemmen, bijvoorbeeld in Brussels Expo. Maar die verkiezingen verlopen niet zonder intimidatie en beïnvloeding, zo blijkt. Militanten die aanleunen bij de AKP van Erdogan of zelfs bij de extremistische Grijze Wolven mogen bijzitter zijn én tegelijk propaganda maken en publiceren vanuit de kieslokalen… Op beelden is te zien hoe vele Turken in Brussels Expo poseren met de Wolvengroet. Dergelijke politieke manifestaties in Vlaamse kieslokalen zijn niet alleen ondenkbaar, maar ook illegaal.

Afgelopen weken doken er verschillende beelden op van politiek geweld tussen Turken in Antwerpen en Brussel. De aanhangers van Erdogan hebben voorsprong, en hebben tevens geen schrik om intimidatie en geweld in te zetten jegens dissidenten. Nieuwe beelden tonen nu ook onregelmatigheden en obstructie tijdens de verkiezingen zelf. Een bijzitter in Brussels Expo telt stemmen om dan doodleuk in het kieslokaal Grijze Wolven-propaganda te maken en zelfs online te zetten.

Grijze Wolven publiceren hun eigen obstructie in kieslokalen met trots

De Turk in kwestie – Cemil H. – steekt zijn sympathie voor Erdogan en de Grijze Wolven dan ook niet onder stoelen of banken. Op zijn sociale media is hij in vele updates te zien met onder meer wolvengroeten en het Rabia-teken, een symbool van de Moslimbroederschap. Tijdens de verkiezingen die plaatsvonden in Brussels Expo werd hij tevens opgeroepen als bijzitter. Hij is te zien met zakken stemmen, alvorens mee te doen met militante propagandavideos en dit in de kieslokalen zelf.

Over de toestand van de rechtsstaat in Turkije is al veel gezegd en geschreven. Sinds de mislukte coup van 2016 is het land een pak autoritairder geworden. Dissidenten worden met regelmaat opgesloten, bovenop de reguliere repressie van oosterse christenen, Koerden en andere minderheden. Tijdens de eerste ronde van de verkiezingen werden ook tal van obstructies en gevallen van kiesfraude geregistreerd in Turkije.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen