Het graf van August Borms is voor de vierde keer op korte tijd beschadigd. Het vandalisme deed zich voor te midden van de discussie omtrent een duidingsbord bij het graf. Allicht zijn de daders te vinden in het extreemlinkse kamp.
Voor de vierde keer op enkele maanden tijd werd er schade toegebracht aan het graf van August Borms. Het vandalisme werd vastgesteld op zondag 7 mei door een gechoqueerde voorbijganger die de informatie doorgaf aan onze redactie. De letters die de naam van Borms en zijn geboorte- en sterfjaar aanduidden werden van de zerk verwijderd en naast het graf achtergelaten. Ook de letters AVV-VVK moesten eraan geloven.
Niet de eerste keer
Grafschennis wordt in België beteugeld door artikel 453 van het Strafwetboek. Het misdrijf wordt bestraft met een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot tweehonderd euro. Echter lijkt dit vandalen niet af te schrikken. Het Bormsgraf werd het afgelopen jaar voor de eerste keer in het weekend van 18 op 19 juni 2022 gevandaliseerd.
Slechts drie maanden na de herstelling, werd het graf in januari van dit jaar opnieuw vernield. Vorige maand werd het graf voor de derde keer onteerd, zo bracht PAL NWS.
Camerabewaking
Een aantal stemmen gingen daarom op om een duidingsbord aan te brengen. Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) wil dan weer camerabewaking aanbrengen, zodat de vermoedelijk extreemlinkse vandalen kunnen gepakt worden en nieuwe worden afgeschrikt.
“Hoe controversieel de figuur van Borms ook mag zijn, hij maakt deel uit van de geschiedenis van de Vlaamse beweging, zeker in Antwerpen”, zei Dewinter eerder via de VRT. “August Borms is een symboolfiguur met zijn goede en slechte kanten. Maar het hoort niet om zijn graf te vernielen. De verantwoordelijke(n) van de vorige vernielingen zijn nooit gevonden en dat zal ook met deze vandalen heel moeilijk zijn. Wij dringen er dan ook op aan om camerabewaking te installeren op de begraafplaats.
“De begraafplaats aan de Van Heybeeckstraat is trouwens een historische begraafplaats, je hebt er ook nog het graf van de heilige Herman Wijns bijvoorbeeld.”