1.8 C
Brussel

Gevangenenruil Vandecasteele versterkt Iraans regime

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De vrijlating van Olivier Vandecasteele leidde tot opgeluchte reacties. De gevangenenruil omvatte echter ook de vrijlating van een Iraanse terrorist, Assadolah Assadi. De ruil lokte protesten uit bij Belgische ambassades wereldwijd en kreeg heel wat kritiek op Twitter. Hoewel velen verheugd zijn met de vrijlating van Vandecasteele, zijn er zorgen over de versterking van het tirannieke Iraans-islamitische regime en de mogelijke gevolgen ervan, aldus HLN

Protesten op gevangenenruil

Bij Belgische ambassades in Zweden en Duitsland werd vrijdag door Zweeds-Iraanse demonstranten gepleit voor meer vrijheid in Iran. “De Belgische actie is onwettig en druist in tegen een uitspraak van het hoogste constitutionele hof in België”, zeggen de actievoerders.

Naast de protesten hebben verschillende organisaties en figuren kritiek geuit op de gevangenenruil. Rik Vanreusel, advocaat van de Iraanse oppositie, uitte zijn ongenoegen en noemde het een ‘zwarte dag voor de rechtsstaat’. “Dit is een overwinning voor cynische machtspolitiek. In Iran kan het feest alvast beginnen”, aldus Vanreusel.

Deontologische ethiek versus doelmatige ethiek

Op sociale media werden ook verschillende standpunten gedeeld over de vrijlating en de gevangenenruil. Vlaams Parlementslid Sam van Rooy plaatste een tweet waarin hij de vrijlating toejuicht, maar tegelijkertijd zijn zorgen uit voor de mogelijke gevolgen ervan.

Blij voor #Vandecasteele en zijn familie en vrienden, maar: deze ruil geeft het tirannieke Iraans-islamitische regime nog meer macht om jihadisten uit te sturen en in de toekomst nog Vandecasteeles op te pakken en te martelen” aldus van Rooy. 

Lees ook: 

Vandecasteele vrijgelaten en geruild voor terrorist Assadi

BRON:HLN
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen