5.8 C
Brussel

Gesloten gevangenissen worden heropenend door overbevolking

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Omdat de Belgische gevangenissen opnieuw overvol zitten, worden binnenkort twee gevangenissen die al gesloten waren, opnieuw in gebruik genomen. Dat meldt Het Nieuwsblad

In 2014 wilde de toenmalige minister van justitie Koen Geens (cd&v) het aantal gevangenen in België onder grens van 10.000 personen krijgen. Het jaar voordien hadden de Belgische gevangenissen immers een record gebroken, en zaten er gemiddeld 11.644 gevangenen in de cel. Dit jaar dreigt het dagelijks aantal gedetineerden echter nog hoger te liggen. “De grens van 12.000 gedetineerden komt in zicht”, waarschuwt vakbondsman Jef Tax (ACOD).

Dit alles terwijl er in ons land maar plaats is voor 10.493 gevangenen. Maar zelfs na het bijslepen van 281 bedden in de gevangenissen, is er plaatsgebrek. Donderdag zaten er niet minder dan 11.815 mensen opgesloten. De overbevolking telt daarmee 12,9 procent. Justitie zal daarom twee gevangenissen opnieuw openstellen. De oude gevangenis van Dendermonde, die in maart 2023 gesloten werd en de gevangenis van Ieper, die in februari 2022 sloot.

Uitblijven detentiehuizen

“Het probleem ligt bij het uitblijven van de detentiehuizen”, zegt Tax aan Het Nieuwsblad. De regering wilde die inzetten om de aangroei aan kortgestrafte gedetineerden op te vangen. Maar voorlopig zijn er enkel detentiehuizen in Vorst en Kortrijk. In het detentiehuis van Kortrijk is bovendien plaats voor 57 mensen, maar op dit moment zitten er maar 33 mensen opgesloten.

In België zouden er nog dertien detentiehuizen moeten bijkomen, maar dat proces verloopt moeizaam. De eerstvolgende detentiehuizen zullen wellicht pas eind 2024 de deuren openen. “Het ergste moet nog komen”, vreest Tax. “De werkdruk stijgt en stijgt. Het wordt voor onze mensen onhoudbaar.”

Vreemde en illegale gevangenen

Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang) staat op de derde plaats van de Kamerlijst regio Oost-Vlaanderen en is jurist met een specialisatie in asiel en migratie. Zij meent dat de overbevolking in de gevangenissen niet alleen een druk legt op het personeel, maar op het hele land.
“43 procent van de gevangenen is niet-Belg en maar liefst 30 procent is illegaal. […] Een gevangene kost per dag 170 euro. Alle niet-Belgen in de gevangenissen samen kosten ons jaarlijks meer dan 300 miljoen euro”, aldus Van Belleghem op X.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen