Omdat de Belgische gevangenissen opnieuw overvol zitten, worden binnenkort twee gevangenissen die al gesloten waren, opnieuw in gebruik genomen. Dat meldt Het Nieuwsblad.
In 2014 wilde de toenmalige minister van justitie Koen Geens (cd&v) het aantal gevangenen in België onder grens van 10.000 personen krijgen. Het jaar voordien hadden de Belgische gevangenissen immers een record gebroken, en zaten er gemiddeld 11.644 gevangenen in de cel. Dit jaar dreigt het dagelijks aantal gedetineerden echter nog hoger te liggen. “De grens van 12.000 gedetineerden komt in zicht”, waarschuwt vakbondsman Jef Tax (ACOD).
Dit alles terwijl er in ons land maar plaats is voor 10.493 gevangenen. Maar zelfs na het bijslepen van 281 bedden in de gevangenissen, is er plaatsgebrek. Donderdag zaten er niet minder dan 11.815 mensen opgesloten. De overbevolking telt daarmee 12,9 procent. Justitie zal daarom twee gevangenissen opnieuw openstellen. De oude gevangenis van Dendermonde, die in maart 2023 gesloten werd en de gevangenis van Ieper, die in februari 2022 sloot.
Uitblijven detentiehuizen
“Het probleem ligt bij het uitblijven van de detentiehuizen”, zegt Tax aan Het Nieuwsblad. De regering wilde die inzetten om de aangroei aan kortgestrafte gedetineerden op te vangen. Maar voorlopig zijn er enkel detentiehuizen in Vorst en Kortrijk. In het detentiehuis van Kortrijk is bovendien plaats voor 57 mensen, maar op dit moment zitten er maar 33 mensen opgesloten.
In België zouden er nog dertien detentiehuizen moeten bijkomen, maar dat proces verloopt moeizaam. De eerstvolgende detentiehuizen zullen wellicht pas eind 2024 de deuren openen. “Het ergste moet nog komen”, vreest Tax. “De werkdruk stijgt en stijgt. Het wordt voor onze mensen onhoudbaar.”
Vreemde en illegale gevangenen
Onze gevangenissen zitten overvol. Hoe komt dat?👇 pic.twitter.com/wf5lS3Bmyj
— Francesca Van Belleghem (@francescavbel) November 22, 2023