16.9 C
Brussel

Nieuwe wet laat toe om zoveel van geslacht te wisselen als je wil

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De bevoegde Kamercommissie heeft op woensdag een wetsontwerp goedgekeurd dat geslachts- en voornaamswijzigingen radicaal vereenvoudigd. Deze nieuwe tekst versoepelde de reeds verregaande Transgenderwet uit 2017 die ervoor zorgde dat je zonder medisch advies (eenmalig) van geslacht kon veranderen. Dat was dus nog te streng wegens “principiële onherroepelijkheid”, aldus De Standaard. Vlaams volksvertegenwoordiger Sam van Rooy (Vlaams Belang) antwoordde op Twitter kritisch. “Flauwekul.”

Tot op heden moesten mensen die hun geslachtsregistratie of voornaam voor de tweede keer wilden aanpassen een procedure volgen via de familierechtbank volgens de Transgenderwet van 2017. Het aanpassen van de geslachtsregistratie of voornaam voor een derde keer was niet mogelijk.

De nieuwe wet maakt dat wel mogelijk. Men kan nu zoveel men wil en herhaaldelijk van geslacht of voornaam veranderen. Bovendien wordt de procedure bij de familierechtbank afgeschaft. In plaats daarvan kan een aanpassing van de geslachtsregistratie of voornaam nu worden gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand op eenvoudige aanvraag.

“Geen geld voor degelijke wegen, wel voor flauwekul”

Vlaams Parlementslid Sam van Rooy antwoordde kort, maar scherp op de nieuwigheid.

“De roverheid, die u via allerhande belastingen financieel leegzuigt en u in ruil nog niet eens een degelijk wegennet kan geven, houdt zich dus bezig met dit soort flauwekul”, tweette van Rooy.

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen