Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) waarschuwde in De Afspraak voor de groeiende militarisering van de Europese Unie en het gebrek aan diplomatie in internationale conflicten. Hij benadrukte dat de EU niet mag veranderen in een militaire grootmacht. “Het is niet normaal dat de EU als economische, civiele organisatie, zou vervellen tot een militaire organisatie”, zei Annemans. Hij riep op om de focus te leggen op samenwerking en vrede in plaats van escalatie.
Annemans sprak zijn bezorgdheid uit over de aanpak van het conflict in Oekraïne. “Het conflict in Oekraïne begon met de inval van Poetin. Dan was humanitaire hulp de eerste reflex vanuit Europa. Langzaamaan ging die hulp met levensmiddelen over in louter steun met wapens en straaljagers”, verklaarde hij. Volgens hem verlengt deze aanpak de oorlog en wordt vrede hierdoor verder naar de achtergrond verdrongen. Hij waarschuwde dat Europa zich te veel laat meeslepen in een militair conflict zonder duidelijke diplomatieke strategie.
De EU moet focussen op samenwerking en vrede
Annemans ziet een duidelijke verschuiving in de geopolitieke dynamiek. “De tijden veranderen. Nationale identiteiten krijgen opnieuw de bovenhand. Onze Europese fractie is de derde groep in het Europese Parlement en ook de conservatieve Donald Trump werd opnieuw verkozen tot president van de Verenigde Staten”, klonk het. Hij ziet in deze veranderingen kansen voor een nieuwe, pragmatische aanpak. Annemans is ervan overtuigd dat Trump een positieve invloed kan hebben op de conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. “President Trump heeft een track record in het beëindigen – en vooral het niet starten van oorlogen. Hij zal ongetwijfeld de twee strijdende partijen rond de tafel dwingen”, voegde hij eraan toe.
Tot slot pleitte Annemans voor een koerswijziging binnen de Europese Unie. Hij benadrukte dat de EU zich moet richten op samenwerking zonder een militaire superstaat te worden. “Het is niet de bedoeling dat we een superstaat worden, inclusief een leger”, stelde hij. Hij herhaalde dat vrede en stabiliteit enkel kunnen worden bereikt via onderhandelingen en wederzijds respect, niet met wapens en escalatie. Door diplomatie en nationale soevereiniteit centraal te stellen, kan Europa haar rol als vredesbewaker versterken.
“Het is alsof we in 1914 zijn en langzaam in een oorlog glijden, waar we zelf bij betrokken gaan worden.” @gannemans hoopt dat @realDonaldTrump “de twee strijdende partijen bij hun oren trekt en aan een tafel kan dwingen om die oorlog stop te zetten”#deafspraakopvrijdag pic.twitter.com/bUTFOmwr8P
— De Afspraak (@deafspraaktv) November 22, 2024