16.4 C
Brussel

Gent draaischijf van illegale sociale dumping door Bulgaren

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Arbeidsauditoraat Gent constateert steeds driestere sociale dumping door de inzet van goedkope Oost-Europese werkkrachten. Het gaat vooral om Turkse en Bulgaarse bendes die achter de sociale zwendel zitten. “Er is sprake van een echte maffia.” Dat brengt de VRT.

Sociale dumping is een groot probleem. Door de import van goedkope werkkrachten wordt de bodem van onze binnenlandse arbeidseconomie eruit geslagen. Het fenomeen ondermijnt tevens de Sociale Zekerheid. Op de koop toe wordt dit fenomeen versterkt door illegale tewerkstelling, van illegalen buiten de EU, maar ook van Oost-Europeanen. Dat constateert Arbeidsauditoraat Gent.

Bendes in Gent bedienen gans het land van illegale werkkrachten

“Er is sprake van een echte maffia”, zo luidt het in de reportage van de VRT. “Koppelbazen ronselen illegale werkkrachten in Gent en sturen ze uit naar de rest van het land. Hierbij worden woekerwinsten opgestreken door de ontduiking van sociale bijdragen en het niet betalen van de wettelijke lonen.”

En volgens de berichtgeving van de VRT zitten vooral “Turkse en Bulgaarse bendes” achter de sociale criminaliteit. Vanuit Gent bedienen ze “heel België […] met illegale werkkrachten”, aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. “Ze verdienen er grof geld mee. Het wordt witgewassen door investeringen in vastgoed of transfers naar het buitenland.”

Etnisch-culturele banden worden ook misbruikt en geïnstrumentaliseerd in de uitbuiting, zo blijkt. Veelal zijn de slachtoffers afkomst uit minderheidsgroepen in bijvoorbeeld Bulgarije, dat een grote Zigeunerpopulatie kent. “Er heerst […] erg veel schaamte”, illustreert Stéphanie Staïesse van vzw SAAMO Gent via de VRT. “Er is een omerta, een zwijgplicht. Slachtoffers zijn bang om hulp te zoeken omdat ze vaak erg afhankelijk zijn van de mensen die hen uitbuiten.”

BRON:VRT
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen