8.9 C
Brussel

Genks kebabvleesbedrijf importeerde tonnen cocaïne voor topcriminelen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vanaf woensdag staat een Genkse ondernemersfamilie, samen met enkele beruchte drugsbaronnen zoals Bolle Jos en Isaac B. terecht voor drugshandel. Dat meldt Het Nieuwsblad. Ze zouden medeplichtig zijn aan het verschepen van tonnen cocaïne vanuit Zuid-Amerika richting de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Het onderzoek startte nadat in 2020 en 2021 zo’n 3,8 ton coke werd ontdekt. Vier containers werden onderschept en het transport was telkens bestemd voor hetzelfde bedrijf, een vennootschap in Genk. De drugs werden verstopt tussen dekladingen koffiebonen, sojameel en houtskool.

‘Powerlady’

Onder leiding van een onderzoeksrechter ging de De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Limburg onmiddellijk over tot een onderzoek. Het spoor leidde naar de familie achter een groot Limburgs bedrijf, gespecialiseerd is in kebabvlees, waarvan een intussen 67-jarige vrouw aan het roer stond.

De ‘powerlady’, zoals ze door haar familie genoemd wordt, maakte in de jaren 80 en 90 carrière in de vleesindustrie. Nadat ook haar zonen meehielpen in het bedrijf, bleef de productie maar uitbreiden. Vandaag levert het bedrijf kant-en-klare vleesspiesen van stukjes biefstuk aan zo’n 200 kebabzaken.

Grote namen

Door het onderzoek van de Federale Politie bleek echter dat het bedrijf ook werd gebruikt voor het importeren van cocaïne. Een van de zonen, Süleyman D., zou de vennootschap daarvoor misbruikt hebben. Of ook de moeder en haar andere zoon op de hoogte waren van de drugssmokkel is niet duidelijk en zal tijdens de rechtszaak nog moeten blijken. Ze staan immers allen terecht voor lidmaatschap van een criminele bende.

De internationale misdaadorganisatie die verantwoordelijk wordt geacht voor de smokkel van tonnen cocaïne telt enkele grote namen. Zo zouden ‘Bolle Jos’ Leijdekkers en zijn vroegere rechterhand Isaac ‘Bom’ B. betrokken zijn. Leijdekkers pronkt op de lijst van Europe’s Most Wanted en heeft een prijs van maar liefst 200.000 euro op zijn hoofd staan. Naast trafiek wordt hij dankzij de SKY ECC-kraak ook verdacht van het witwassen van tientallen miljoenen euro’s.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen