Bit4You is failliet. Bit4You was net zoals het evenzeer bankroete FTX of het populaire Binance en Coinbase een zogenaamde cryptobeurs waar je digitale munten of cryptomunten kon/kan verhandelen. Bit4You was evenwel in tegenstelling tot de andere vernoemde beurzen Belgisch. En ze konden premier Alexander De Croo (Open Vld) strikken als eerste klant, hetgeen een sterk promotioneel effect had. De Croo tweette er zelfs enthousiast over in 2018 en noemde Bit4You het “enige veilige handelsplatform” in cryptomunten. Tienduizenden burgers blijven nu gedupeerd achter en verliezen fortuinen. Dat meldt ook Het Nieuwsblad, dat getuigenissen verzamelde.
“Bit4You was niet het meest gebruiksvriendelijke cryptoplatform dat te vinden was op het internet”, zo gaat het artikel in Het Nieuwsblad van start. “Maar het was Belgisch.” Het bedrijf kreeg tevens een autorisatie van de bevoegde regulator FSMA. En bij wijze van vertrouwensstunt gebeurde de eerste transactie op het platform in 2018 niet zomaar door een anoniem iemand, maar de toen de toenmalige minister van Digitale Agenda, de huidige eerste minister Alexander De Croo (Open Vld).
De Croo: “Eerste veilige handelsplatform voor crypto”
Naast deze eerste transactie was De Croo was zelfs fysiek aanwezig bij de officiële voorstelling. “Die betrokkenheid is opmerkelijk, want tot dusver was de Belgische overheid (en Nationale Bank) eerder een koele minnaar voor alles wat te maken heeft met de handel in virtuele munten”, schreef Computable.be in 2018. “Hiermee lijkt de minister, en eigenlijk ook de regering, de handel in cryptomunten best wel te omarmen.
De Croo tweette ook over de lancering: “Eerste veilige handelsplatform voor het kopen en verkopen van crypto-activa in België”, klonk het in 2018. “Transparency & regulation [transparantie en regels, red.] essentieel om ons vertrouwen in nieuwe technologieën te doen groeien.”
“Niet crypto zelf schuldige, maar oneerlijke mensen bij Bit4You”
Maar ondanks – of net dankzij – de promotie van De Croo zijn tienduizenden Belgen nu allicht hun centen kwijt, tot een half miljoen euro per persoon. Onder hen ook ‘Karel’ die getuigt over een verloren cryptofortuin dat op het moment van het faillissement ongeveer 100.000 euro waard was. En Karel beschuldigt hierbij vooral Bit4You. “Ik blijf […] in crypto geloven”, aldus Karel in Het Nieuwsblad. “Die munten hebben me niet bedrogen, het zijn de mensen van Bit4You die niet eerlijk waren. Hopelijk worden zij verantwoordelijk gesteld voor hun daden.”
Het van oorsprong Brussels bedrijf Bit4You laat intussen weten dat de geblokkeerde munten wel zouden worden teruggegeven. “We hebben geen indicaties dat de virtuele valuta’s die namens onze klanten bij CoinLoan worden gehouden, niet zouden kunnen worden hersteld”, zegt het bedrijf in een mededeling. Bij eerdere cryptofaillissementen zoals bij FTX waren klanten echter wel al hun geld kwijt.
Vandaag lancering @Bit4you1 = eerste veilige handelsplatform voor het kopen & verkopen van #crypto activa in België. Transparency & regulation essentieel om ons vertrouwen in nieuwe technologieën te doen groeien. pic.twitter.com/SKkSLACke5
— Alexander De Croo 🇧🇪🇪🇺 (@alexanderdecroo) August 29, 2018