9.7 C
Brussel

Geen verwarring mogelijk: ‘Queen Nikkolah’ wil Sint en Piet weg

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen dagen is er veel te doen geweest rond ‘Queen Nikkolah’, ze zelfverklaarde ‘moderne mythe’ gespeeld door een zwarte vrouw die zich op de ‘grens van gender’ beweegt en onze maatschappij ‘dekoloniseert’. Ze werd uitgenodigd door Groen op het Gentse stadhuis en volgens Groen kon dat geen probleem zijn, want de echte Sint was al geweest en de twee dingen spreken elkaar niet tegen. Maar dat is volgens het team van Queen Nikkolah zelf een schromelijk vergissing, want, zo zeggen ze zelf in HLN: “Zwarte Piet is racistisch en discriminerend”.

Queen Nikkolah is “een nieuwe mythe voor kinderen die de raciale- en gendergrenzen van Sinterklaas ter discussie stelt”. Nadat Zwarte Piet al werd geviseerd door links-progressieve activisten, is nu ook de Goedheiligman zelf aan de beurt. In Gent ging men zelfs ‘problematische’ oude Sinterklaasboeken kunnen inwisselen voor een woke alternatief. De uitnodiging op het stadhuis bleek echter een solo slim van de uiterst linkse schepen Hafsa El-Bazioui (Groen). Ze werd teruggefloten.

Maar, zo verdedigde Groen zich, niemand moest zich zorgen maken. Dat herhaalde ook nog eens Groen-voorzitter Nadia Naji vorige week in Terzake jegens Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens. De echte sint zou gewoon kunnen blijven en mensen als Janssens zouden gewoon ‘schrik hebben om op de schoot van Queen Nikkolah’ te zitten.

Queen Nikkolah en co: “traditie is peer pressure van je voorouders”

Die groene retoriek wordt echter tegengesproken in de kringen van Queen Nikkolah zelf. Daar maakt men duidelijk dat de traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet op de schop moet. Queen Nikkolah, alias van de performer Laura Nsengiyumva (36), heeft vijf hulp-Queen Nikkolahs. Eén van hen, Mahina Ngandu, verheldert hun extreemlinkse en woke posities in HLN.

“Kinderen zijn niet gehecht aan tradities, die overigens in betekenis verschuiven”, luidt het. “De mens evolueert, de maatschappij evolueert, ook tradities blijven niet ongewijzigd. Het is jammer dat sommigen in naam van een traditie een tunnelvisie willen behouden.” Sterker nog, ze parafraseert een andere quote: “Traditie is peer pressure van je voorouders” en “wel willen we Zwarte Piet doen verdwijnen uit de traditie van Sinterklaas omdat die ontegensprekelijk een uiting van racisme is”.

Dat racisme sinds jaren een misdrijf is, en Unia – niet echt te verdenken van rechtse sympathieën – zelf stelt dat Zwarte Piet géén racisme is, zal Queen Nikkolah en co echter een worst wezen. Zij gaan door tot de traditie en het kinderfeest kapot is, met hulp van Groen.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen