21.8 C
Brussel

Zwak werk minister Lalieux (PS) zorgt voor blokkering van 2 miljard euro

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zowel de eerste schijf als de tweede en derde van het Europees relancegeld zijn geblokkeerd doordat de pensioenhervorming er maar niet komt. Dit heeft als gevolg dat er ruim 2 miljard euro aan relancegeld geblokkeerd wordt door de Europese Commissie, dat meldt De Tijd. Het wordt tijd dat minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) in gang schiet.

Om 2 miljard euro aan Europese relancemiddelen in ontvangst te mogen nemen, stelde de Europese Commissie een voorwaarde op. België moest een significante pensioenhervorming doorvoeren om de vergrijzing tegen te gaan. Maar tot op heden van vandaag levert Lalieux geen resultaten. De inning van de eerste 974 miljoen euro is tot op de dag van vandaag dus uitgesteld.

In 2022 stelde de Vivaldi-regering wel een deal op inzake pensioenen. Die kwam er na een hevige strijd. Helaas voor hen werd de deal te licht bevonden door de Europese Commissie. Een terechte opmerking van de instelling, gezien, ironisch genoeg, de vergrijzingsfactuur zelfs zou gestegen zijn onder de deal. Het zwakke werk van Lalieux heeft daarom zware gevolgen voor het relancebeleid.

Jaar voor de verkiezingen en Lalieux levert nog steeds niks af

Een half jaar na de minihervorming en er is nog steeds niks veranderd. Elk voorstel dat Lalieux doet, wordt door premier Alexander De Croo (Open Vld) niet voldoende geacht. Ondertussen begint op 30 juni de periode van de tweede en derde schijf. Het zwakke werk van Lalieux zorgt ervoor dat we ruim 1,7 miljard euro mislopen.

Begin deze maand sloopte Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) nog het beleid van Lalieux. “Men slaagt er na bijna 3 jaar nog steeds niet in om tot een deftige pensioenhervorming te komen”, klonk het toen. “Vivaldi kost geld & dankzij hen loopt de nu al ontspoorde begroting alleen maar op.” Ze maakt duidelijk dat afgelopen drie jaren niet meer dan verspilde jaren zijn inzake pensioenbeleid.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen