Het Vlaams Belang maakt zich klaar voor verzet tegen nieuwe EU-belastingen. De EU raakt in financieel moeilijke papieren door de stijgende rentelasten. Eurocraten denken daarom aan meer belastingen. Europees fractievoorzitter Gerolf Annemans (Vlaams Belang) loopt storm tegen deze plannen. Dit is de “zoveelste druppel”, zegt hij. Annemans klopt daarom op tafel opdat belastingen een bevoegdheid blijven van de lidstaten. “Zoals de Europese verdragen voorzien.”
De Europese Unie heeft geldproblemen. Het supranationaal orgaan heeft te veel geld uitgegeven en lijkt niet in staat om de groeiende rentelasten te betalen op de leningen die men aanging om het Herstel- en Veerkachtfonds (Coronafonds) in te stellen. Binnen de EU denkt men nu echter niet aan besparingen, maar aan ‘nieuwe eigen middelen’. Belastingen dus. Daarvoor lag een pakket ter stemming in het Europees Parlement deze week, maar het kreeg veel wind van voren.
Toch kreeg het evenwel de steun van de meeste Vlaamse partijen. Ook de zelfverklaarde anti-belastingenpartij Open Vld stemde voor, net als cd&v, Vooruit en Groen. Enkel het Vlaams Belang en N-VA stemden tegen.
“Wél importtaksen voor buitenlandse firma’s, geen nieuwe lasten voor eigen mensen en bedrijven”
Het Vlaams Belang wil daarbij wel kijken naar taksen voor buitenlandse firma’s, maar wil onder geen beding de eigen bevolking of eigen bedrijven extra belasten. En de beleidsmakers in de EU kijken net naar dit soort nieuwe lasten; zoals een ruimer toegepaste minimale bedrijfsbelasting, een financiële transactietaks, een taks op cryptomunten en -beleggingen of nog een taks op de koolstofuitstoot in dataverkeer. Men wil binnen de EU zelfs de bijdragen van de lidstaten verhogen.
“Ook al zijn wij bijvoorbeeld voorstander van een corrigerende importtaks om te zorgen voor een gelijk speelveld voor onze kmo’s, toch stemde onze fractie in het Europees Parlement tegen dit pakket van voorstellen”, zegt Annemans in een mededeling. “Ten eerste is fiscaliteit een nationale bevoegdheid en geen Europese en dus moeten die opbrengsten naar de nationale schatkist gaan. Ten tweede is het volstrekt onzinnig om met de ene hand terug te pakken, wat men met de andere hand heeft gegeven.”
Annemans wijst daarbij verder op de hoge belastingdruk in heel wat EU-landen. Onlangs bleek opnieuw dat België in die categorie koploper is.
Lees ook:
Annemans niet onder indruk van Scholz’ oproep tot “uitgebreide EU”