15.7 C
Brussel

Gamereeks ‘The Sims’ wordt nog woker

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een binder waarmee je je borsten platter kan maken, littekens en hoortoestellen maken sinds februari deel uit van de vele opties die spelers van The Sims 4 krijgen om hun ‘sims’ te personaliseren, zo staat te lezen in De Standaard. Hiermee zet de gamereeks een nieuwe stap in de richting van inclusiviteit. Critici maken zich zorgen over de effecten op het voornaamste doelpubliek van het spel, kinderen.

The Sims 4 kwam uit in 2014, maar krijgt sinds dan voortdurend updates. De meest recente update staat spelers toe om hun personages of ‘Sims’ onder meer te voorzien van hoortoestellen, borstbinders, borstamputatie-littekens en zogenaamde ‘shapewear’ die mannelijke geslachtsdelen verhult.

In de gamereeks, die haar debuuttitel in 2000 kreeg, is het de bedoeling om het dagdagelijkse leven van zelfgemaakte personages te simuleren. Reeds in het eerste spel was het mogelijk om niet-heteroseksuele ‘Sims’ te creëren, wat dan ook prominent in de trailer verscheen. Vanaf dat moment was de toon gezet: inclusiviteit staat in het hart van The Sims.

In 2016 kreeg The Sims 4 een eerste update op het gebied van gender. Spelers zaten niet meer vast aan een binaire keuze tussen man of vrouw, maar konden verder specificeren. Zo kon men bijvoorbeeld aanduiden of een mannelijke ‘Sim’ al dan niet kon baren. Ook werd het mogelijk dat een ‘Sim’ verliefd kan worden op vrouwen, maar alleen het bed wil delen met mannen.

The Sims-uitgever ziet diversiteit en representatie als speerpunten

De uitgever van de reeks, Maxis, ziet diversiteit en representatie als speerpunten. Al sinds jaar en dag probeert het bedrijf zoveel mogelijk mensen, van verschillende culturen en achtergronden, te bereiken. Strategisch gezien leidt dat niet alleen tot een grote omzet, maar is het volgens producer Phill Ring ook een diepgewortelde geloofsovertuiging van het team. “We wilden vanaf het begin een plek zijn waarin iedereen verhalen kon vertellen die belangrijk voor hen waren, die betekenis voor hen hebben”, stelt hij via een videoverbinding.

Op sociale media komt er langs beide kanten van het politieke spectrum echter kritiek. Voor enkelen lijken de toevoegingen niet ver genoeg te gaan en zou men volledig komaf moeten maken met het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke opties. Rechtse stemmen zeggen dan weer dat de opties ongepast zijn voor kinderen, die nog steeds het grootste doelpubliek van het spel zijn.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen