De uit de kluiten gewassen partijdotaties blijven onaangeraakt, zo lijkt het. Bijna alle Franstalige partijvoorzitters stellen immers een veto tegen eventuele verlaging van de toelages. Wel willen ze voortaan opleggen hoe de partijen die dotaties mogen uitgeven. Campagnes op sociale media zouden zo geplafonneerd worden, iets wat Kamerlid Kristof Calvo (Groen) al langer vraagt en vooral het – op sociale media zeer populaire – Vlaams Belang zou treffen. Dat meldt Business AM.
Bij de Franstaligen zeggen nagenoeg alle partijen ‘non’ tegen het verlagen van de partijdotaties. Zowel de PS als MR, maar ook Ecolo, DéFI en Les Engagés willen de toelages helemaal niet verminderen. “Het onderstreept de kloof, ook bij de publieke opinie, tussen Vlamingen en Franstaligen: ten noorden van de taalgrens leeft het thema wel fel”, zo schrijft Wouter Verschelden over de zoveelste communautaire kloof in dit land.
En als de Franstaligen in dit land ‘non’ zeggen, dan blijft alles ook nagenoeg altijd bij het status quo, ongeacht of politici zoals Calvo een dure eed zworen zoals dat “deze legislatuur niet zal eindigen zonder hervorming van de partijfinanciering, met deze ploeg en deze meerderheid als het kan, maar zonder als het moet.” Calvo is tot slot van rekening geen partijvoorzitter en Groen zal bijna zeker geen regeringscrisis riskeren over het thema, zo laat voor de verkiezingen in 2024.
Franstaligen willen wel het Vlaams Belang raken met nieuwe regelgeving tegen communicatie op sociale media
Een verlaging van de dotaties komt er dus waarschijnlijk niet, maar wat de Franstaligen dan weer wel willen doen, is bepalen hoé de partijen die centen uitgeven. Zij hebben een plafond op het oog inzake uitgaven op sociale media en investeringen in vastgoed. “Laat dat nu net de drie oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA treffen”, zo legt Verschelden opnieuw de vinger op de wonde. Het zijn met andere woorden de meerderheidspartijen die de regels naar hun hand draaien, bovendien in het nadeel van hun tegenstanders.
In totaal bedragen de partijdotaties meer dan 75 miljoen euro, ook al omdat er nog afdrachten van de Parlementsleden bijkomen, én medewerkers uit de fracties. Het Vlaams Belang wil daar drastisch in snijden en stelde eerder dit jaar in de Kamer voor om die dotaties te halveren. Maar de andere Vlaamse partijen keurden het voorstel niet goed, zelfs N-VA en PVDA niet. Men wil dus in tegenstelling tot de Franstaligen de dotaties wel wat doen afnemen, maar niet te veel…