Kamerlid Theo Francken (N-VA) is optimistisch over het confederalismeproject, dit niettegenstaande nagenoeg elke partij behalve cd&v het plan afkeurt. “Er is een reden waarom [er al zoveel] zaken gesplitst zijn: omdat Walen en Vlamingen niet op dezelfde golflengte zitten.” Maar, zo zegt Francken tegelijk in Het Laatste Nieuws: “om België te hervormen, móet je met de Franstaligen praten.”
Theo Francken, N-VA-kopstuk en Kamerlid, blijft geloven in het confederalismeproject. Met confederalisme komt de echte macht bij de deelstaten te liggen en beslissen de deelstaten in overeenstemming over wat er nog op (con)federaal vlak samen gebeurt. Om in België zo’n systeem in te voeren, is er evenwel een 2/3de meerderheid nodig. Hier bovenop is een gewone meerderheid in elke taalgroep vereist. Dat lijkt bijzonder onwaarschijnlijk, want PS-voorzitter Paul Magnette heeft het plan al meermaals afgeschoten. Ook bij de andere Franstalige partijen zijn er geen voorstanders te vinden. En op Vlaams vlak wil enkel cd&v het plan bespreken.
PS grote vijand en grote vriend van Francken en N-VA?
Francken blijft er evenwel in geloven. “Tja, Magnette zegt dat onder druk van PTB/PVDA en Bouchez”, zo zegt hij in een interview voor Het Laatste Nieuws. “Na de verkiezingen zullen we nog wel ‘ns zien of hij niet over confederalisme wil praten.” Een opmerkelijke uithaal, want het was in 2014 de N-VA zelf die elke communautaire ambitie in de koelkast had gestoken om mee te kunnen regeren op federaal niveau. En die regering – Michel I – had niet eens de linkse PS aan boord.
Het is die PS waar Francken op schiet, maar tegelijk op rekent. “Wallonië en Brussel zijn praktisch failliet omdat de PS al jaren Sinterklaas speelt”, aldus nog het N-VA-Kamerlid. “Het is ook in het belang van de Franstaligen dat België grondig hervormd wordt. Dan kun je toch niet weigeren om te onderhandelen met Vlaanderen? Maar blijkbaar ziet Magnette de Vivaldi-regering als een tienjarenplan en vindt hij de uitslag van de komende verkiezingen irrelevant. Nu, zijn bewering niet over confederalisme te willen praten, is ongetwijfeld ingegeven onder druk van het unitair Belgische PTB/PVDA en van MR-voorzitter [George-Louis] Bouchez met zijn tricolore mondmaskers en sweaters.”
Franstalige onwil
Het valt evenwel nog te betwijfelen of de PS en de MR zo’n dingen doen in navolging van elkaar. De afgelopen maanden en zelfs jaren hebben de twee elkaar vooral het leven zuur gemaakt en heeft MR-chef Bouchez zich nagenoeg als oppositieleider gedragen, niettegenstaande de MR samen met de PS in de federale regering zit. Veel Wetstraatwatchers bestempelen de PS en de MR als water en vuur en als redenen waarom er op federaal vlak niks beweegt momenteel.
Vorig jaar in oktober stapte grondwetspecialist Jürgen Vanpraet nog op uit het kabinet van binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) omdat “geen enkele Franstalige partij […] het geweten [wil] hebben dat ze gesprekken voert over de staatshervorming.”