13.3 C
Brussel

Flater van Vandenbroucke kost belastingbetaler 4 miljoen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een onverwachte rekening van 4 miljoen euro ontvangen. Dat blijkt uit info van HLN. Die rekening is het resultaat van de verhuis van covid-vaccins en andere geneesmiddelen van Zaventem naar Aalst. Dat blijkt nu veel duurder te zijn dan oorspronkelijk gedacht, onder andere door een te vermijden vertraging.

De federale strategische voorraad staat eindelijk in Aalst, maar eigenlijk had deze er al moeten staan van in september. Nu blijkt dat de totale verhuis 4 miljoen euro zal kosten, een bedrag dat Vandenbroucke en de FOD Volksgezondheid niet hadden verwacht. 500.000 euro van de vier miljoen komt al door de vertraging. De logistieke partner die de vaccins langer in bewaring moest nemen, was ook verantwoordelijk voor de verzending. Het is die verzending waar de vorige logistieke partner nu 3,1 miljoen voor vraagt. Het transport van Zaventem naar Aalst bedraagt 250.000 euro en tot slot factureerde de nieuwe logistieke partner nog eens 120.000 euro voor de ontvangst van de voorraad.

Ironisch genoeg kadert dit project binnen een operatie om geld te besparen. Minister Vandenbroucke selecteerde een nieuwe logistieke partner om de kosten te drukken. Daarom moest de voorraad in eerste instantie verplaatst worden van locatie. Nu blijkt uit het onderzoek van HLN dat de FOD niet eens beschikt over genoeg budget om de factuur te betalen. De minister ontkent dat en probeert de kosten nog te drukken via een juridische procedure.

Vandenbroucke schatte het in december op 275.000 euro.

Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) vroeg in december vorig jaar aan de minister hoeveel de verplaatsing van vaccins zou kosten. Hierop antwoordde de minister “maximaal 275.000 euro.” Nu verdedigt Vandenbroucke zichzelf door te zeggen dat hij enkel de transport bedoelde. Het N-VA-Kamerlid noemde het een schijnmanoeuvre. “Als een parlementslid vraagt hoeveel een verhuis kost, dan maak je als minister toch niet enkel de transportkost bekend?”

Toch blijkt het volgens HLN wel om een vergissing te gaan vanuit de FOD. Midden februari zou de dienst een raming gemaakt hebben die neerkwam op 2,5 miljoen euro; 1,5 miljoen minder dan de huidige rekening. De vergissing die hierin is gemaakt, kwam door een verkeerde inschatting van de FOD. Bij het opstellen van de aanbesteding zou zij onderschat hebben hoeveel facturen er nog zouden komen.

Strategische voorraad naar de regio’s

Als dit alles nog niet erg genoeg is, denkt de federale overheid eraan om de strategische voorraad door te schuiven naar Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Alleen kan het contract met de logistiek beheerder niet mee doorgeschoven worden. Dit heeft als gevolg dat de regio’s een nieuw contract zullen moeten onderhandelen en waarschijnlijk een nieuwe verhuis moeten organiseren…

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen