De Jambontaks, ofwel de meerwaardebelasting onder de noemer van ‘solidariteitsbijdrage‘, zal belastingen heffen op elke winst boven 10.000 euro op de verkoop van aandelen. Voor bedrijven is dat tarief echter veel gunstiger. Volgens experts in De Morgen jaagt de taks dan ook op “de sparende en werkende Vlaming”. Een doorsnee gezin bezit immers 277.000 euro, en met beleggingen is het normaal dat er af en toe een meerwaarde van 10.000 euro kan gerealiseerd worden op een belegging. Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) noemt het ondubbelzinnig een belasting op de Vlaamse middenklasse.
Volgens premier Bart De Wever (N-VA) en partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) komt de meerwaardebelasting er wel, maar zou er een vrijstelling zijn voor wie aandelen 10 jaar aanhoudt. Partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) ontkent dit echter en ook voorzitter Sammy Mahdi (cd&v) verwijst formeel naar het regeerakkoord, alwaar zo’n vrijstelling niet in staat.
Dat betekent dat als je een winst op verkoop van aandelen hebt die groter is dan 10.000 euro, je een belasting van 10% moet betalen. Verkoop je bijvoorbeeld met 25.000 euro winst, dan betaal je op 15.000 euro een belasting van 10 procent, dus 1.500 euro. Kmo’s moeten echter minder belast. Wie een groot belang heeft in een bedrijf, van meer dan 20 procent, wordt dan pas vanaf een meerwaarde van 1 miljoen euro belast, en dit tegen een tarief van 1,25 procent.
Belasting zal niet enkel “superrijken” treffen, bevestigen experts
Gaat het dan om een “historische bijdrage van de superrijken” zoals Conner Rousseau beweert of is het vooral een zoveelste last die op de schouders van de middenklasse terechtkomt? Volgens fiscaal expert Mark Delanote (UGent) zal het vooral dat laatste worden: “Ik denk dat het heel duidelijk is dat de taks sowieso de sparende en werkende [Vlaming] zal raken”.
In België bezit een doorsneegezin immers netto 277.000 euro, zo berekende de Nationale Bank vorig jaar. Dan is het niet ondenkbaar dat veel gezinnen daarvan een aanzienlijk deel van hun spaarcenten in aandelen stoppen en af en toe een meerwaarde realiseren van 10.000 euro of meer, aldus Delanote.
Zo wordt de gewone Vlaming ook meermaals belast. Eerst via de zware personenbelastingen op zijn arbeidsinkomen. Dan ook nog via transactieheffingen en een eventuele meerwaardebelasting. Sterft hij, dan moeten er nog een successiebelastingen betaald worden op dezelfde spaarsommen. Voor Wouter Vermeersch van het Vlaams Belang bestaat er geen twijfel: “De meerwaardebelasting of Jambontaks is een nieuwe belasting op de Vlaamse middenklasse!”
De #meerwaardebelasting of #Jambontaks is een nieuwe belasting op de Vlaamse middenklasse!@VB_Kamer pic.twitter.com/8iG7sNMBjL
— Wouter Vermeersch (@WouterVermeersc) February 11, 2025