22.2 C
Brussel

Finland vormt rechtse regering met kordaat migratiebeleid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Finland krijgt een nieuwe rechtse regering na zeven weken onderhandelen tussen de conservatief-liberale ‘Nationale Coalitiepartij’, de rechts-nationalistische ‘Finnenpartij’ en twee kleinere centrumpartijen. De beoogde premier Petteri Orpo van de ‘Nationale Coalitiepartij’ kondigde aan dat er een akkoord is bereikt. De nieuwe regering streeft naar kordate maatregelen om massa-immigratie tegen te gaan, in lijn met buurland Zweden, zo meldt MTV Uutiset. 

Bij de parlementsverkiezingen behaalde de nationalistische ‘De Finnen’ 20 procent van de stemmen, waarmee ze als tweede eindigden na de ‘Nationale Coalitiepartij’. Het beste resultaat tot nu toe voor de partij, ze overtroffen zelfs de sociaal-democratische partij van premier Sanna Marin. Voor ‘De Finnen’ is het de tweede keer dat ze deel uitmaken van de regering.

Overal ter wereld zet de trend zich verder: nationalistische partijen die strijden voor een kordater en rechtvaardiger migratiebeleid krijgen steeds meer aanhang.

In Italië en Zweden werden zo recent rechtse regeringen gevormd. Ook in Spanje worden rechts-nationalistische partijen sterker. Die trend is ook te zien in Vlaanderen. Het Vlaams Belang kwam vrijdag opnieuw als grootste partij uit de peilingen.

Migratie, bezuiniging en NAVO

Naast migratie was een andere grote uitdaging tijdens de Finse onderhandelingen de geplande bezuinigingsoperatie van 6 miljard euro. Als onderdeel van de bezuinigingen zal de coalitie snijden in ontwikkelingssamenwerking.

Wat betreft het defensiebeleid zal Finland geen ingrijpende veranderingen doorvoeren. Het land trad kort na de verkiezingen toe tot de NAVO, mede omdat vrijwel het hele politieke spectrum in Finland achter deze toetreding stond.

Lees ook: 

Asielcijfers blijven exploderen: 2.703 in mei alleen

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen