16.8 C
Brussel

Dewinter: “Brave Disneyland-islam is een fictie”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren stonden Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Dyab Abou Jahjah tegenover elkaar in Edegem voor een debat van de Debatclub. Het centrale thema van de avond was ‘omvolking’. Abou Jahjah maakte duidelijk dat hij de liberale democratie als cruciaal acht in complexe wereld als die van vandaag. Dewinter zette dan weer meer in op hoe islam nooit deel kan uitmaken van die democratie. De islam is volgens hem in strijd met de Verlichtingswaarden.

Abou Jahjah staat gekend als opiniemaker, in welke hoedanigheid hij op Twitter vaak zijn zegje doet. Gisteren vervulde hij opnieuw die rol tijdens een debat over omvolking met Vlaams Parlementslid Filip Dewinter. Hij hamerde meermaals op het belang van de liberale democratie. Volgens hem is het systeem cruciaal om hedendaagse uitdagingen aan te pakken. Ook verwees hij naar de mogelijkheid tot confrontatie. De opiniemaker verwoordde dat de liberale democratie nuttig was om nieuwkomers te confronteren met de waarden van de Verlichting. “Het fundament in deze maatschappij is tolerantie tegenover elkaar”, zo verdedigde Abou Jahjah zijn punt tegen het discours van Dewinter.

Dewinter probeerde zijn tegenspeler duidelijk te maken dat zogezegde ‘tolerante moslims’, zij die volgens Abou Jahjah de waarden van de Verlichting respecteren, weinig relevant zijn voor de werkelijke voorschriften die gelden binnen de islam. En volgens het Vlaams Parlementslid zijn de moslimlanden hiervan een duidelijk bewijs. Het zijn die landen die bijvoorbeeld een eigen mensenrechtenverdrag hebben, compatibel met de Koran.

“Het wordt er ingelepeld, via de media en aanverwanten, dat het hier een Disneyland-islam is”, ging Dewinter verder. “We pikken eruit wat ons goed uitkomt en de rest laten we vallen. Dat is niet de realiteit, wil je de islam ondervinden, ga dan naar de islamitische landen en kijk hoe de christenen behandeld worden.”

Hoofddoek als middel voor onderdrukking

Het parlementslid voor Vlaams Belang maakte duidelijk hoe de hoofddoek een vorm van onderdrukking is en dus nooit deel kan uitmaken van onze rechtstaat. “De islam misbruikt de mensenrechten, onze tolerantie en liberale democratie om het totalitaire systeem van de islam te installeren”, besloot Dewinter. “Onder het mom van zelfbeschikkingsrecht wil men hier de hoofddoek toelaten terwijl in de islamlanden vrouwen nul rechten hebben.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen