5.5 C
Brussel

Filip Brusselmans (VB) lanceert eerste boek

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams Parlementslid namens het Vlaams Belang Filip Brusselmans heeft vrijdagavond in Sint-Niklaas zijn eerste boek gelanceerd: ‘De Subsidieslurpers’. In het boek analyseert Brusselmans op kritische wijze het cultuursubsidiesysteem in Vlaanderen. “De Vlaamse regering van Jan Jambon (N-VA) heeft niks aan de zelfbedieningscultuur in de sector veranderd”, aldus de parlementariër in een persmededeling van de partij. “Ik probeer in dit boek te schetsen hoe het systeem tot stand is kunnen komen, en hoe we hierin met het Vlaams Belang verandering kunnen brengen.”

Volgens het Vlaams Belang ging er aan het begin van de legislatuur in 2019 een schokgolf door de cultuursector. Jan Jambon zou naast het minister-presidentschap ook de bevoegdheid cultuur onder zijn vleugels nemen. “Maar dat leidde niet tot verandering”, zegt Brusselmans. “Weken van aankondigingspolitiek en beloftes volgden, maar ze bleken gebakken lucht te zijn.”

Brusselmans’ boek

In het gepresenteerde boek ontwart Brusselmans de subsidiestromen in de cultuursector. “Een groot deel van die instellingen zijn té afhankelijk geworden van subsidies. Dat maakt een kritische blik op hun functioneren noodzakelijk”, aldus het Oost-Vlaamse Parlementslid.

Brusselmans wil een mentaliteitsverandering, zowel binnen de cultuursector als bij de overheid. “Cultuur is enorm belangrijk”, besluit hij. “Té belangrijk om af te laten hangen van ondoorzichtige subsidiestromen waar een kat haar jongen niet meer in vindt. Subsidies die vaak ook terechtkomen bij organisaties die niets meer te maken hebben met cultuur.” Hij geeft daarom ideeën voor het verbeteren van de situatie, zoals het stellen van drempelbedragen voor subsidies, het bevorderen van publiek-private samenwerkingen en het fiscaal stimuleren van investeringen in cultuur.

Het boek valt te bestellen bij Uitgeverij Egmont.

Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen