Na een lange nacht onderhandelen zijn de topministers van de federale regering klaar met een begrotingsakkoord, zo meldt VRT NWS op hun website. De deadline, die op 31 maart viel, is daarmee maar nipt gehaald. De vermindering van het begrotingstekort met 1,8 miljard, zoals Alexander De Croo (Open-Vld) die voor ogen had, werd uiteindelijk een vermindering van 1,75 miljard.
De afgelopen weken kwamen de topministers van de federale regering verschillende keren bijeen om een begrotingsakkoord te bereiken. sinds gisteren onderhandelden ze non-stop. Vandaag kwam de federale regering op de valreep naar buiten met een begrotingsakkoord.
Toegevingen langs beide kanten
De Croo wilde het Belgische begrotingstekort van 27 miljard verminderen met 1,8 miljard. Om dat te doen wou hij komaf maken met de laatste schijf voor de verhoging van de minimumpensioenen. Ook de verhoging van de uitkering voor werklozen en mensen met een leefloon moest opzij gezet worden. Dit kon op weinig sympathie rekenen van PS en Ecolo, die verdere onderhandelingen blokkeerden. Uiteindelijk waren toegevingen langs beide kanten nodig om een akkoord te bereiken.
In totaal zijn er zo’n zeventig maatregelen getroffen om het tekort te verminderen. Zo zullen 200 miljoen ongebruikte reserves voor de gezondheidszorg geschrapt worden, worden multinationals voortaan met 15 percent belast en komt er een stijging van de accijnzen op tabak. Uiteindelijk werd overeen gekomen dat de laatste schijf van het minimumpensioen nu toch voor een groot deel overeind blijft. De laatste schijf van de laagste uitkeringen is helemaal geschrapt. Tevens zal er strenger toegekeken worden op tijdelijke werkloosheid. Verder verdwijnt ook het zogenoemde ziektepensioen voor wie op jonge leeftijd ziek wordt.
Vooral bespaard op de kap van de zwaksten
Lid van de kamer van volksvertegenwoordigers Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) reageert scherp tijdens zijn tussenkomst in de kamer. “Er wordt vooral bespaard op de kap van de zwaksten in de samenleving”, zegt Vermeersch, “en er worden geen stappen gezet richting gezondere overheidsfinanciën.”
“De begroting van dit land is structureel ziek, maar deze regering komt met geen enkele structurele maatregel. Er is geen sprake van een ernstige arbeidsmarkthervorming, geen pensioenhervorming en de vaak aangekondigde fiscale hervorming is nog maar eens uitgesteld. Dit begrotingsakkoord blijft aanmodderen zonder structurele maatregelen”, aldus Vermeersch.