6.3 C
Brussel

Falende overheidsapplicatie kan aankoop huis duurder maken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Sinds november vorig jaar heeft de FOD Financiën te kampen met zware technische problemen waardoor notarissen bij het opstellen van (ver-)koopaktes van woningen en aktes voor hypothecaire kredieten gehinderd worden. “Dit euvel moet snel verholpen worden”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) in een communicatie. “Het uitstel legt niet alleen een druk op de notarissen, maar heeft ook enorme gevolgen voor mensen die vastgoed willen kopen of een lening willen afsluiten.”

Aan de basis van de technische problemen ligt de nieuwe ‘HyproPro’-applicatie van de FOD Financiën. “Er doen zich ernstige obstakels voor bij het verzenden van cruciale hypothecaire getuigschriften die essentieel zijn in vastgoedtransacties”, licht Vermeersch toe. “Het gaat hierbij om de procedure waarbij notarissen moeten vaststellen of een woning al dan niet belast is met een hypotheek of andere schulden.”

Deze problemen brengen onzekerheid en vertragingen met zich mee voor zowel kopers als verkopers bij het afronden van vastgoedovereenkomsten. “Bovendien kunnen deze vertragingen financiële implicaties hebben, zoals het missen van deadlines voor hypotheekaanvragen of het niet nakomen van contractuele verplichtingen, wat dan weer kan leiden tot boetes of andere juridische complicaties”, stelt het Kamerlid. “Dit kan resulteren in extra kosten, zoals verlengde huurperioden, tijdelijke huisvesting of aanvullende financieringskosten, zowel voor kopers als verkopers.”

Probleem met applicatie nog lang niet opgelost

De doelstelling was om het technisch euvel tegen eind vorig jaar opgelost te krijgen, omwille van fiscale redenen. “Echter, we zijn ver voorbij die datum en het lijkt erop dat de problemen nog steeds niet zijn opgelost”, besluit Vermeersch. “Het gebrek aan communicatie vanuit de FOD Financiën over de voortgang van deze problemen frustreert de notarissen. Ik roep de minister bij deze op om meer transparantie te bieden en een concrete oplossing te vinden om deze kwestie snel te verhelpen.”

Vermeersch zal bevoegd minister Vincent Van Peteghem (cd&v) hier dan ook over ondervragen.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen