7.3 C
Brussel

FACTCHECK: Zijn de reguliere media dan echt onpartijdig?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Het gevoel dat het nieuws partijdig is, ondermijnt het vertrouwen in de traditionele media in Vlaanderen.” Zo start de VRT een artikel naar aanleiding van een onderzoek dat de universiteit van Antwerpen uitvoerde. Uit de studie blijkt dat 75 procent van de politici en 67 procent van de burgers vinden dat onze media partijdig en vooringenomen zijn. Onderzoeker Kathleen Beckers – verbonden aan de Universiteit van Antwerpen en Amsterdam – kon prompt duiding geven bij de VRT. Zij stelt dat het wel goed meevalt met de partijdigheid van de reguliere media. Maar wijzen de objectieve cijfers dat ook uit? Niet echt.

Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen bevroegen Vlaamse burgers, politici en journalisten naar de partijdigheid van Vlaamse nieuwsmedia. En nagenoeg iedereen vindt dat de reguliere media vooringenomen zijn. 75 procent van de politici en 67 procent van de burgers zeggen dat immers.

Beckers vindt reguliere media wel onpartijdig

Volgens onderzoeker Kathleen Beckers, die te gast was bij Radio 1 maandag, klopt dat evenwel niet. Ook het gevoel dat rechtse partijen als N-VA en Vlaams Belang ondervertegenwoordigd worden, zou niet kloppen. “We zien dat het best meevalt met de partijdigheid”, stelde Beckers via Radio 1. “Centrumpartijen komen wel meer aan bod, al kan dat bijna volledig worden verklaard door het feit dat ze deel uitmaken van de regering.”

Maar wie de cijfers erbij neemt – die de VRT zelf weigert te publiceren of vrij te geven – van de politieke gasten in de duidingsprogramma’s en het journaal, merkt al snel dat de bemerking van Beckers vol met gaten zit. Ja, er is een effect dat de meerderheidspartijen die ministers leveren een bonus geeft. Maar die bonus is lang niet groot genoeg om te verklaren waarom het Vlaams Belang zo weinig wordt gevraagd als je het vergelijkt met andere oppositiepartijen.

In 2022 bleek zo – uit cijfers die het Vlaams Belang zelf heeft bijgehouden – dat de rechts-nationalistische partij van Tom Van Grieken en co slechts 0,9% (!) van de politieke segmenten van Het Journaal kon claimen. Bij de duidingsprogramma’s ging het dan weer om 4,9%. Het Vlaams Belang peilt desondanks wel 25% in de peilingen en haalde bijna 19% tijdens de verkiezingen van 2019.

De beweringen van Beckers – dat alle onevenwichten inzake mediavertegenwoordiging kunnen verklaard worden op basis van het afleveren van ministers – verklaren we dan ook als onwaar, zeker in het geval van het Vlaams Belang.

https://www.vlaamsbelang.org/sites/default/files/2023-04/VRT%20onpartijdigheidsrapport%202022%20WEB.pdf

BRON:VRT
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen