14.3 C
Brussel

Extreemlinkse ‘demonstratie’ in Leipzig: “massale rellen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Leipzig zijn na het verbod op de ‘Tag X’-demonstratie zware rellen uitgebroken tussen extreemlinkse relschoppers en de politie. Na wat aanvankelijk een vredevolle bijeenkomst leek, escaleerde de situatie volledig. De politie spreekt van “massale rellen”, zo meldt Tagesschau.  

De demonstratie vond plaats naar aanleiding van de veroordeling van studente Lina E. en drie medestanders voor de aanval op een zogezegde “neonazi”. Bij die aanval raakten verschillende mensen ernstig gewond. De 28-jarige studente werd dan ook veroordeeld tot 5 jaar en drie maanden cel. 

Volgens de politie hadden zich zaterdagmiddag ongeveer 1500 deelnemers verzameld voor de demonstratie. De bijeenkomst bleef aanvankelijk vreedzaam. De politie was ondanks het verbod op de extreemlinkse ‘Tag X’-demonstratie, zichtbaar in de stad aanwezig. Er waren de hele dag lang patrouilles op de toegangswegen naar de stad en bij het treinstation. 

Op die dag vonden in de stad eveneens de bekerfinale van de deelstaat Saksen, het stadsfestival en een concert van Herbert Grönemeyer plaats. Er was bij het uitbreken van de rellen dus aardig wat volk in de straten van Leipzig.

Massale rellen

In de vroege namiddag staken de extreemlinkse relschoppers verschillende voertuigen en vuilnisbakken in brand. Vervolgens werden er rotjes afgevuurd en stenen, flessen en een brandbom naar politieagenten gegooid. De politie omsingelde een deel van de demonstranten en sprak van “massale rellen” in het zuiden van Leipzig. Er werden verschillende waterkanonnen in stelling gebracht.

Verschillende agenten raakten gewond door stenen en andere projectielen. Er is geen informatie over het exacte aantal gewonde agenten: “De situatie in de Karl-Liebknecht-Straße wordt onrustig. Onze troepen worden herhaaldelijk aangevallen en bekogeld met stenen”, aldus de politie op Twitter.

Ook na de bijeenkomst bleef de sfeer onrustig. De politie moest de demonstranten uiteendrijven. De relschoppers zeggen dat de politie de verantwoordelijkheid van de rellen draagt, omdat ze “de demonstratie niet liet doorgaan”.

 

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen