9.7 C
Brussel

Extreemlinkse activisten besmeuren schilderij Monet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zaterdagnamiddag hebben twee extreemlinkse klimaatactivisten een schilderij van Claude Monet besmeurd met soep. Het voorval vond plaats in het Musée des Beaux-Arts in Lyon. Dat meldt Le Parisien. De twee opgepakte jonge vrouwen zijn lid van de groep Riposte Alimentaire.

Schilderijen moeten het al vaker ontgelden tegenover klimaatactivisten uit extreemlinkse hoek. Ook zaterdagnamiddag rond 15:30 uur in het Musée des Beaux-Arts te Lyon, was dit weer het geval. Hier werd het beroemde schilderij ‘Le Printemps’ van de impressionistische schilder Claude Monet gevandaliseerd met soep. “Deze lente is de enige die ons nog rest als we niet reageren. Wat zullen onze toekomstige kunstenaars schilderen?”, scandeerden de twee jonge vrouwen van Riposte Alimentaire. Dit verwijst naar het radicale idee dat de wereld binnen enkele jaren zal vergaan, dat erg populair is in de klimaatbeweging

De olie van het schilderij uit 1872 zat achter glas, maar kan nog steeds beschadigd zijn omdat het glas — in tegenstelling tot dat van de Mona Lisa — niet waterdicht is. Het museum onderzoekt nu de schade en plant de restauratie. Ook de in België en Nederland actieve groep Extinction Rebellion is aanhanger van dit onwetenschappelijke idee.

Het Vlaams Belang pleit er al langer voor om clubs zoals Extinction Rebellion op de nationale terreurlijst te plaatsen. Zij zouden volgens de Vlaams-nationale vrijheidspartij voldoen aan de eisen, omdat zij geweld niet schuwen en zich schuldig maken aan het doelbewust beschadigen van kunstwerken.

Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen