13.3 C
Brussel

Extreemlinks valt aanstelling Vlaams Belanger in KVS aan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een open brief valt een groep linkse en extreemlinkse kunstenaars de toetreding van Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) tot de raad van bestuur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) aan. Het Vlaams Belang beschouwt dit als een aanval op de pluraliteit van de politieke vertegenwoordiging in de raad van bestuur van de KVS. “Deze brief toont aan hoe totalitair links en extreemlinks werkelijk is”, zegt Brusselmans in een mededeling. “Dat de brief bovendien mee werd ondertekend door PVDA’ers spreekt boekdelen.”

Vandaag neemt Brusselmans voor een eerste keer deel aan de raad van bestuur van de KVS. Hij vervangt Bert Anciaux (Vooruit) als lid. Deze vervanging is een logisch gevolg van de zetelverdeling in het Vlaams Parlement. Volgens de (extreem-)linkse ondertekenaars van de brief zou Brusselmans echter niet passen in de raad van bestuur omdat het niet zou stroken met de “emancipatorische rol” van een Vlaams cultuurhuis “in een grootstedelijke context”.

Het Vlaams Parlementslid is echter niet verrast door de aanval, maar waarschuwt wel voor de totalitaire ondertoon van de brief. “Het is erg gevaarlijk wanneer politieke tegenstanders de democratische benoeming van een lid van een raad van bestuur aanvechten omwille van partijpolitieke redenen”, stelt Brusselmans.

Wat heeft KVS te verbergen?

De brief werd medeondertekend door KVS-bestuurslid en PVDA’er Lieve Fransen en verschillende andere personen die opriepen op de PVDA te stemmen. “Ik zal (vandaag, red.) gewoon deelnemen aan de raad van bestuur van KVS, ongeacht welke druk anti-democratische krachten proberen zetten op mijn benoeming”, vervolgt het Vlaams Parlementslid.

Het Vlaams Belang stelt zich bovendien vragen bij het werkelijke opzet achter de open brief. “Indien men dan toch tegen de cultuurpactwetgeving had willen fulmineren kon men dat al veel eerder gedaan hebben”, besluit Brusselmans. “Maar tot de dag voor het aantreden van een Vlaams Belanger in de raad van bestuur was er geen vuiltje aan de lucht. Ik vraag me af wat sommige culturele instellingen in Brussel te verbergen hebben. De ondertekenaars ontvangen graag Vlaams belastinggeld, maar hebben duidelijk problemen met de aanwezigheid van volksvertegenwoordigers aangeduid door de Vlaamse belastingbetaler.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen