De Europese Centrale Bank (ECB) geeft een negatief advies over de verplichte verhoging van de spaarrente voor Belgische banken, dat meldt De Tijd. Daarmee steunt ze de visie die de Belgische Nationale Bank (NBB) aannam. Volgens de ECB kan de verhoging de financiële stabiliteit aanpassen. Voor Vivaldi is dit het zoveelste probleem van deze maand die zich stelt.
Door de Iranaffaire, de problemen bij de liberalen en de deal van Vivaldi met Engie is het debat over de rente op spaarboekjes wat op de achtergrond geraakt. Maar met het negatief advies dat de ECB geeft over de verplichting heeft Vivaldi nog een kopzorg erbij. Het advies komt ongelegen nu ook KBC haar spaarrente op deposito’s optrekt.
De gouverneur van de NBB Pierre Wunsch verzocht de ECB tot driemaal toe om een advies uit te brengen over de verplichte hogere rente via een koppeling van de minimale basisrente aan de ECB-depositorente. Hij handelde daarbij op verzoek van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Deze stelde zich, doorheen het politieke debat over de rente, eerder kritisch op naar de verplichting.
Bewijs dat nationale autonomie blijft afnemen door de ECB en de EU
De ECB is geen voorstander van de regulering omdat het uitdagingen met zich meebrengt. Zo zou het moeilijker worden om haar monetair beleid te laten doorsijpelen in de markt. “De administratieve controle op de depositorente zou de kredietbemiddelingscapaciteit van kredietinstellingen kunnen belemmeren en derhalve een belemmering kunnen vormen voor de soepele transmissie van het monetair beleid”, klinkt het bij de Europese Centrale Bank.
Een tweede punt van kritiek is de zogezegde negatieve impact op de winstgevendheid van banken, hun renterisicobeheer en hun kredietverlening. De ECB maakt zelfs komaf met de perceptie dat Belgische banken buitensporige winsten zouden boeken. Volgens haar is dat niet het geval.
Zo wordt nogmaals duidelijk dat een financieel beleid op nationaal niveau als maar minder aan de orde is. De ECB heeft de controle en beslist welke richting nationale staten opgaan. Het valt nu af te wachten of premier Alexander De Croo (Open Vld) de lijn volgt van de ECB om zijn mogelijks Europees postje veilig te stellen of juist pleit voor nationale soevereiniteit.