13.3 C
Brussel

Extra 80 miljoen euro voor Vivaldi door verdoken belastingverhoging

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Door de inflatie zal Vivaldi in 2024 geen 37,7 miljoen euro maar 80 miljoen euro besparen door de bevriezing van de fiscale aftrekken, dat meldt De Tijd. Het niet-indexeren van tal van belastingverminderingen was een discrete manier om te besparen. Door de torenhoge inflatie komt dit neer op een indirecte belasting.

Van onder andere de belastingvermindering of -vrijstelling voor het langetermijnsparen, dividenden, de rechtsbijstandverzekering, de federale woonbonus en elektrische voertuigen werden de grensbedragen voor de jaren 2021 tot 2024 bevroren op het niveau van 2020. Ook de grensbedragen voor pensioensparen werden vastgeklikt tot 2024, op het niveau van 2021.

Bij de opmaak van de begroting veronderstelde Vivaldi dat die maatregel in totaal ruim 158 miljoen euro zou bedragen. Maar dat werd al snel overschat en de opbrengsten werden bijgesteld. Zo zou Vivaldi maar 76,5 miljoen euro kunnen besparen op die 4 jaar tijd. Maar door de hoge inflatie begint de opbrengst door de bevriezing stevig op te lopen. Het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) voorspelt dat Vivaldi in het jaar 2024 80 miljoen euro gaat besparen. Daarvoor was dat nog 37,7 miljoen euro.

Verdoken belastingverhoging

Na berekening van de impact van de maatregel op zowel een gehuwd koppel als een alleenstaande, werd duidelijk dat het op niks minder dan een belastingverhoging neerkomt. In het eerste geval ziet het koppel hun belastingdruk met 57 euro stijgen. Een alleenstaande die pensioensparen combineert met de vrijstelling voor dividenden loopt dan weer 51 euro per jaar mis.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen