6.6 C
Brussel

Extra 5 miljoen euro voor lege parkeertoren Gent

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het linkse bestuur van de stad Gent heeft een akkoord gesloten van zo’n 5 miljoen euro om geen rechtszaak te moeten verduren inzake de parkeertoren in Ledeberg, dat meldt HLN. De toren liep tijdens de bouw allerlei vertragingen op met de bijhorende discussies, waardoor de aannemers een schadevergoeding eisten. Een rechtszaak is nu stopgezet door een geheime dading.

Pas in de zomer van 2022 kon de parkeertoren in Ledeberg de deuren openen, de timing is met een drie jaar overschreden. Voor de bouw van de parkeertoren werden de werken geraamd op 7,3 miljoen euro. Daar komt nu een extra 5 miljoen euro bij in de vorm van een dading.

Volgens het aannemersduo CIT Blaton en Denys, die de werken uitvoerden, was het niet mogelijk om de plannen van de architecten in uitvoering te brengen. Door dat probleem en de gestegen prijzen sinds de start in 2019 keurde het stadsbestuur een extra 1,6 miljoen euro goed. Voor de aannemers was dat niet genoeg waarna Denys naar de rechter stapte, gezien de stad principieel ‘nee’ bleef schudden. Drie jaar na datum komt er dan toch een dading. Het bestuur van groenen, socialisten, liberalen en één christendemocraat heeft besloten om ruim 5 miljoen euro op tafel leggen om op die manier een juridische procedure te vermijden.

Links stadsbestuur betaalt zich blauw aan een lege parkeertoren

Schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) was vorig jaar trots op zijn nieuwe parking. Deze liet hij bewust buiten de stadsring plaatsen. De reden daarvoor was om mensen aan te sporen meer het openbaar vervoer of de fiets te nemen richting de binnenstad.

Maar de parkeertoren staat meer leeg dan vol. “Binnen de twee jaar heeft de toren dezelfde bezettingscijfers als de ondergrondse parkings in de binnenstad”, zegt Watteeuw hoopvol. Maar in tussentijd betaalt het stadsbestuur zich wel blauw aan een lege parking.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen