11.5 C
Brussel

Explosie in Antwerpen was aanslag in drugsmilieu

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Omstreeks 03:20 uur gisterennacht is de hele buurt rond de Rooseveltplaats in het centrum van Antwerpen opgeschrikt door een luide knal. De politie deelt mee dat een explosief tot ontploffing gebracht werd in de Osystraat, vlak achter het Antwerpse Atheneum en dichtbij de Rooseveltplaats. Naast de geviseerde woning liepen maar liefst twintig huizen en vijf wagens schade op. Het gaat om de aanslag met de zwaarste materiële schade tot nu toe in Antwerpen. De oorzaak zou zich in het drugsmilieu bevinden, rapporteert Het Laatste Nieuws.

Buurtbewoner Ronny werd door de luide knal uit zijn slaap gewekt. “Ik sprong uit mijn bed en hoorde op straat nog het glasgerinkel van gesprongen ramen”, vertelt hij via Het Laatste Nieuws. “Toen ik de hoek omliep zag ik een enorme stofwolk aan de woning waar het explosief was ontploft. Ik kon niet geloven dat dat huis niet was ingestort, zo luid was die knal.”

Tientallen bewoners moesten door de explosie geëvacueerd worden. Minstens twintig woningen liepen zware tot zeer zware schade op aan de gevel of aan de ramen. Ook vijf geparkeerde auto’s raakten beschadigd. Eén bewoner raakte lichtgewond. Aan de beschadigde huizen heeft de brandweer stutting aangebracht om de stabiliteit te garanderen. Pas na het sporenonderzoek afgerond is mogen de tiental bewoners terugkeren naar hun woningen.

Aanslag in het drugsmilieu

Alle sporen leiden op dit moment naar een aanslag op de 32-jarige Xavier P., de oudste zoon van het gezin dat in de geviseerde woning woont. Hij werkte in de haven als medewerker van de firma Brabo, een firma die schepen in de Antwerpse haven helpt bij aan- en afmeren. Xavier P. werd door de politie in verdenking gesteld nadat de chatdienst Sky ECC gekraakt werd. Daarbij werd de vermeende bendeleider Gianni B. (28) uit Brecht gearresteerd.

Zijn bende zou minstens 11 ton cocaïne via de haven hebben getransporteerd. Eén van de medeverdachten was Xavier P. die in het najaar van 2021 enkele maanden in voorarrest zat.

De angst moet van kamp veranderen

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) ergert zich intussen op Twitter aan de inactiviteit van de federale regering en het Antwerpse stadsbestuur. “Wat moet er eigenlijk nog gebeuren voordat de federale regering samen met het Antwerpse stadsbestuur écht actie onderneemt?”, aldus nog Van Grieken. “Schietpartijen, granaten, en nu steeds krachtigere explosies… Dit zijn geen faits divers. Stop de drugsmaffia.”

En nog: “Steeds vaker, steeds centraler, steeds grotere explosies. De drugsterreur komt steeds dichterbij, want de aanpak van de politieke elite faalt. Publieke veiligheid is een recht. [De] angst [moet] van kamp veranderen!”

Eerder stelde het Vlaams Belang voor om tijdelijk het leger in risicobuurten in te zetten, bovenop een doortastende en aanklampende politie-aanpak en betere controles in de haven.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen