Deze zaterdag zal het bussennetwerk van De Lijn 3.800 haltes minder tellen. Mobiliteitsexpert Dirk Lauwers van de UGent en UAntwerpen zegt aan HLN dat vooral de Vlaming op het platteland de dupe van het nieuwe vervoersplan van De Lijn. Dat vindt ook Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang), die reageert in een mededeling.
Over heel Vlaanderen verdwijnen vanaf 6 januari zo’n 6.100 bushaltes. Op andere locaties komen dan weer 2.300 haltes bij, wat een totaal verlies van 3.800 haltes betekent. Zowel Lauwers, als reizigersorganisatie TreimTramBus, als Vlaams Parlementslid Wim Verheyden zien vooral landelijke gebieden zwaar getroffen worden door die maatregel.
“Door de vervoershervorming bij De Lijn, die goedgekeurd werd door de Vlaamse regering, verliest twee derde van de Vlaamse steden en gemeenten haltes, en dat is volstrekt onaanvaardbaar”, vertelt Verheyden. “Vooral West-Vlaanderen, Limburg en de Vlaamse Ardennen worden het zwaarst getroffen.”
Meest kwetsbaren worden getroffen
“In november waarschuwde ik er reeds voor dat de meest kwetsbaren in onze samenleving getroffen zouden worden”, gaat Verheyden verder. “Helaas heb ik gelijk gekregen. Deze regering slaagt er niet in de Vlamingen een behoorlijke mobiliteit te garanderen. Integendeel, men duwt mensen in de vervoersarmoede.”
Het Vlaams Belang zegt daarom zich te willen blijven verzetten tegen de afbouw van het openbaar vervoer. “Ik kan enkel de woorden van Stefan Stynen van reizigersorganisatie TreinTramBus beamen”, besluit Verheyden. “Die merkte terecht op dat het vervoersplan bedacht werd door politici die nog nooit een bus vanbinnen hebben gezien, tenzij om een lintje door te knippen bij de inhuldiging.”