11.5 C
Brussel

Ex-minister (PS) krijgt boete voor delen voorkennis fusie bpost en PostNL

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Jean-Pascal Labille (PS), minister van Overheidsbedrijven in 2013-2014 onder de regering van Elio Di Rupo (PS), krijgt een boete van 12.500 euro voor het verspreiden van voorkennis over de fusiegesprekken tussen bpost en PostNL. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Donderdagavond maakte de beurswaakhond FSMA bekend Labille een boete te geven voor het verspreiden van voorkennis omtrent de fusieplannen van bpost en PostNL. Tijdens een radio-uitzending van de RTBF op 27 mei 2016 deelde Labille namelijk een ‘primeur’ mee. Hij vertelde dat de overheid haar belang in bpost zou verkopen. Niet veel later werd door een lek duidelijk dat Labille het had over fusiegesprekken tussen bpost en PostNL.

Onderhandelingen bpost en PostNL succesvol getorpedeerd

Na het interview werden de onderhandelingen tussen de twee bedrijven stilgelegd en raakte het dossier in onzeker vaarwater. Uiteindelijk zou blijken dat de uitspraken van de voormalige minister de gesprekken definitief getorpedeerd hadden.

Na de uitspraken van Labille startte de FSMA een onderzoek naar een het lek. Bijna zeven jaar na de feiten kwam de sanctiecommissie van de FSMA tot het verdict dat Labille wel degelijk voorkennis verspreid had. De procedure duurde naar eigen zeggen zo lang omdat hij elke medewerking weigerde. Momenteel is de voormalige minister de grote baas van het ziekenfonds Solidaris.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen