19 C
Brussel

Europese Unie stemt vergunningsregeling voor cryptomunten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Wetgevers in de Europese Unie stemden donderdag met 517-38 voor een nieuwe vergunningsregeling voor crypto’s, Markets in Crypto-Assets (MiCA), met 18 afwezigen. De Europese Unie is hiermee de eerste grote jurisdictie ter wereld die een uitgebreide cryptowet invoert, zo meldt CoinBase.

Het Europees Parlement stemde ook met 529 voorstemmen een aparte wet die bekend staat als de Transfer of Funds verordening, die crypto-exploitanten verplicht hun klanten te identificeren in een poging om het witwassen van geld tegen te gaan, met 14 onthoudingen. 29 Parlementsleden stemden tegen de aanname.

Het debat omtrent Markets in Crypto-Assets

De stemming volgt op een debat op woensdag waarin wetgevers grotendeels plannen steunden om aanbieders van cryptowallets en exchanges een licentie te laten aanvragen om in het hele blok te mogen opereren, en emittenten van stablecoins die gekoppeld zijn aan de waarde van andere activa te verplichten voldoende reserves aan te houden.

EU-wetgevers van verschillende partijen gaven tijdens een debat op woensdag aan dat ze de baanbrekende Markets in Crypto Assets-verordening van het blok blijven steunen, wat suggereert dat de vergunningswet, bekend als MiCA, gemakkelijk zal worden goedgekeurd tijdens een stemming die voor donderdag is gepland.

MiCA, waarvan de belangrijkste politieke hoofdlijnen vorig jaar werden overeengekomen, zou cryptobeurzen en digitale-walletbedrijven in staat stellen gereguleerde diensten aan te bieden in het hele blok en vereist dat uitgevers van stablecoins voldoende reserves aanhouden. Sprekers van de grootste fracties van het Parlement verwelkomden de voorstellen.

Positieve reacties

Op Twitter beschreef Mairead McGuinness van de Europese Commissie de stemming als een “wereldprimeur” voor cryptoregels. “We beschermen consumenten en waarborgen financiële stabiliteit en marktintegriteit,” zei McGuinness. “De regels zullen vanaf volgend jaar van toepassing zijn.”

Hoewel er bezorgdheid is geuit over de mogelijke administratieve lasten van MiCA voor kleine bedrijven, hebben veel cryptobedrijven de erkenning van de sector door de Europese Unie verwelkomd.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen