De Europese Commissie eist dat er grote veranderingen uitgevoerd worden om het Belgisch begrotingstekort weg te werken. Daarvoor moet volgens de Commissie fors geknipt worden in de overheidsuitgaven. Als België de voorstellen van de EU niet tot uitvoering zal brengen, komt ons land ongetwijfeld op het Europees strafbankje te zitten. Dat meldt De Tijd.
In het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie worden de Belgische budgettaire uitdagingen ‘substantieel’ genoemd. Daarom lanceert ze een aantal strenge aanbevelingen. De Vivaldi-regering stevent af op een begrotingstekort van 5% van het bruto binnenlands product (BBP) dit jaar en 4,7% in 2024. De EU vraagt dat elke lidstaat het liefst onder de 3% blijft.
Normaalgezien had België dus al op het strafbankje van Europa moeten zitten. Maar de strenge budgetregels worden niet meteen afgedwongen. Dit zal nog duren tot eind dit jaar. Tegen dan kan België nog ontsnappen met een overheidsschuld dat dit jaar op 106% van het BBP ligt en met 1,3% zal stijgen tegen 2024. De Commissie eist een voorzichtig begrotingsbeleid met een structurele gezondmaking van 0,7% in 2024.
Nog steeds 847 miljoen euro geblokkeerd door nalatigheid van Vivaldi
Het Belgisch plan stelt dat er een stijging van de overheidsinvesteringen van 2,9% in 2023 naar 3,1% in 2024 zal komen. Op het eerste zicht lijkt dat onhaalbaar, gezien Vivaldi nog steeds wacht op de 847 miljoen euro van het Europees herstelfonds. Om daar toegang tot te krijgen moet Vivaldi een grondige pensioenhervorming doorvoeren. Tot op de dag van vandaag is dat nog niet gebeurd.
“Sinds deze regering bezig is, is de toestand alleen maar verslechterd. En heel de Vivaldi-ploeg weigert om daar iets aan te doen”, stelde Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) eerder deze maand nog.
Het resultaat is dat Vivaldi zelfs 408 miljoen euro moet lenen om een pensioenhervorming door te voeren. Als het herstelfonds ongebruikt blijft dan zullen de pensioenuitgaven in 2040 stijgen tot een zorgwekkende 14,9% van het BBP.